ONLINE: NATO kvůli Ukrajině přehodnotí spolupráci s Ruskem

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol Zdroj: CTK/AP

Ruská vojska na Krymu neopustila místa své stálé dislokace a "silám sebeobrany" nemůže Rusko nic přikazovat, protože ruskému velení nepodléhají. V Madridu to dnes prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. O pozvání mezinárodních pozorovatelů na Krym musejí podle ruského ministra rozhodnout nejen ukrajinské, ale hlavně krymské úřady. Také ruský ministr obrany Sergej Šojgu, tvrdí, že snímky ruské vojenské techniky na Krymu jsou podvodné.

Proruský premiér krymské vlády Sergej Aksjonov odmítl jednání s novým ukrajinským režimem v Kyjevěm o autonomii poloostrova. Emisary kyjevské vlády prý odbyl rozhovorem na chodbě. O případném odtržení Krymu od Ukrajiny podle Aksjonova rozhodnou sami obyvatelé Krymu v nadcházejícím referendu na konci měsíce.

Krym, kde se asi tři pětiny obyvatel hlásí k ruské národnosti, je rovněž sídlem ruské Černomořské flotily. Ruské jednotky v uplynulých dnech poloostrov ovládly. Aksjonov byl zvolen novým premiérem na jednání místního sněmu, které se odehrávalo pod kontrolou zamaskovaných ozbrojenců. Za stejných okolností sněm vyhlásil i referendum, jehož datum posléze přesunul už na 30. března. Kyjev tato rozhodnutí neuznává.

Aksjonov se již dříve pochlubil tím, že odeslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dopis s žádostí o pomoc. Následně Putin od horní komory ruského parlamentu získal jednomyslný souhlas s případným nasazením ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny až do normalizace situace v sousední zemi.

Rusové dál posilují své pozice mezi Krymem a pevninou

SLEDUJEME ONLINE:

02:22EU zmrazila majetek Janukovyče a 17 bývalých prominentů Ukrajiny

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Brusel tak dnes učinil publikací tohoto nařízení v Úředním věstníku EU, kde zveřejnil jména všech osob, proti nimž uplatnil finanční sankce. Unie tím vyhověla žádosti nového vedení země. Sankce platí ode dneška.

Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry miliardy dolarů ze státních peněz, je například bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

21:35V Doněcku protestovali lidé za jednotnou Ukrajinu

21:30Západ nabízí Kyjevu pomoc, jeho nátlaku Moskva ale vzdoruje

Po týdnu diskusí dnes Západ důrazně vstoupil do ukrajinského konfliktu nabídkou masivní finanční pomoci Kyjevu, vysláním vojenských pozorovatelů na Krym a soustředěnou snahou přinutit Moskvu k ústupkům hrozbou sankcí a přerušení spolupráce. Rusko se ale snaží odpovídat stejnou mincí - na finanční i diplomatické úrovni, kde USA a Rusko nemohou najít společnou řeč. Na Ukrajině se pozornost z Krymu okupovaného ruskými vojáky začíná soustřeďovat do dalších východoukrajinských oblastí, kde stoupá proruská aktivita.

21:10Kerry vyzval k přímým rozhovorům mezi Ruskem a Ukrajinou

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes vyzval k přímým rusko-ukrajinským rozhovorům. Učinil tak při setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, s nímž se sešel v Paříži vůbec poprvé od zahájení ruské okupace ukrajinského poloostrova Krym. Lavrov po jednání s Kerrym řekl, že Západ souhlasí s Moskvou, že je nutno naplnit mírovou dohodu z konce února mezi režimem svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a tehdejší opozicí.

Jistý představitel amerického ministerstva zahraničí ale podle agentury Reuters řekl, že Kerry se s Lavrovem na ničem nedohodl.

20:16NATO přehodnotí vztahy s Ruskem

Severoatlantická aliance kvůli vojenskému zásahu Moskvy na Krymu přehodnotí veškeré společné projekty s Ruskem a zintenzivní spolupráci s Ukrajinou. Po dnešním jednání Rady NATO-Rusko to podle agentury Reuters prohlásil generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. Zároveň dodal, že NATO pozastavuje plánování společné mise, která souvisí s likvidací syrského chemického arzenálu. Ruský velvyslanec při NATO reagoval prohlášením, že aliance nasadila proti Moskvě standardy „studené války“.

19:55Do mise OBSE na Ukrajině se zapojilo 19 zemí včetně ČR

Do mise vojenských pozorovatelů na Ukrajině se zapojilo 19 členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle tiskové zprávy OBSE jsou mezi nimi i všechny země visegrádské čtyřky, tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, a další země EU. Sedmatřicetičlenná mise má navštívit ukrajinské vojenské objekty na Krymu i sevastopolské sídlo ruské černomořské flotily. Na Ukrajině bude pobývat týden. V krymské metropoli Simferopolu demonstrovalo proti příjezdu inspektorů zhruba sto lidí.

19:36Zmocněnec OSN Serry opouští Krym

Serry po incidentu s ozbrojenci telefonoval na ukrajinské ministerstvo zahraničí, kde incident oznámil. Jeho vozidlo podle něj zablokovali neznámí muži v uniformách se zbraněmi, kteří mu řekli, že mají rozkaz dopravit ho na letiště. To Serry odmítl. Nakonec souhlasil, že z Krymu odjede.

19:00Střelbu do demonstrantů v Kyjevě prý mohl nařídit někdo z opozice

Ruská televize Russia Today zveřejnila část odposlechnutého telefonátu mezi unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou a šéfem estonské diplomacie Urmasem Paetem o tom, že by za únorovou střelbou do protivládních demonstrantů v Kyjevě mohl být někdo z tehdejší opozice. Při protestech zahynulo několik desítek lidí, většina z nich podlehla střelným zraněním. Estonské ministerstvo později autenticitu nahrávek potvrdilo.

18:05Serry je v pořádku. Ozbrojenci mu vyhrožovali

Podle OSN je její zvláštní zmocněnec Robert Serry zpátky v hotelu a v pořádku. Ozbrojenci ho neunesli, ale vyhrožovali mu, řekl zástupce generálního tajemníka Jan Elliason.

17:55Na Krymu zadrželi zástupce OSN

Ruští ozbrojenci na Krymu dnes zadrželi zvláštního zmocněnce OSN Roberta Serryho. Uvedla to agentura Interfax a informaci potvrdily také ukrajinské úřady.

17:40ČSA ruší lety z Prahy do Oděsy

České aerolinie ruší lety v letní sezoně z Prahy do ukrajinské Oděsy, která leží nedaleko Krymu. Informoval o tom server idnes.cz. Do Oděsy létaly ČSA vždy od května třikrát až čtyřikrát týdně a linku využívaly tisíce lidí. Po vypuknutí krize se ale poptávka prudce propadla.

17:21Střety v Doněcku se stupňují. Proruské síly znovu obsadily sídlo samosprávy

Proruský dav v Doněcku na východě Ukrajiny opět ovládl úřad místního gubernátora. Stalo se to jen několik hodin poté, co aktivisty z kanceláří budovy vytlačila ukrajinská policie. Před budovou se za skandování „Rusko, Rusko“ shromáždilo podle agentury AP přes 2000 lidí s ruskými vlajkami. Poté asi 200 protestujících i přes značnou přítomnost policejních sil proniklo do budovy.

17:02Německo a Rakousko zůstavají k sankcím zdrženlivé

Německá obchodní a průmyslová komora varuje před zavedením tvrdých evropských sankcí proti Rusku kvůli jeho vojenské intervenci na Krymu. Uvalení sankcí by mělo negativní vliv na německou ekonomiku, protože by ohrozilo obchodní výměnu s Ruskem a mohlo by způsobit i zánik pracovních míst, řekl v televizi N24 místopředseda komory Volker Treier. Zdrženlivě se k zavedení protiruských sankcí vyjádřili po společném jednání i ministři financí Německa a Rakouska Wolfgang Schäuble a Michael Spindelegger.

16:57USA chtějí posílit své hlídky v Pobaltí

Spojené státy zintenzivní společný výcvik svých leteckých sil s Poláky a také v rámci mise NATO posílí svůj podíl na ostraze vzdušného prostoru v Pobaltí. Dnes to v americkém Senátu oznámil americký ministr obrany Chuck Hagel. Agentura AP tento krok označila za snahu administrativy prezidenta Baracka Obamy podpořit obranu amerických spojenců v reakci na ruský vojenský zásah na ukrajinském Krymu.

16:45Brusel ve čtvrtek zmrazí majek ukrajinských prominentů

Evropská unie již zítra zmrazí majetek 18 ukrajinských prominentů, kteří jsou podezřelí, že zpronevěřili v přepočtu miliardy dolarů ze státních účtů. Brusel tak reagoval na žádost nového ukrajinského vedení. Identita osob, jejichž majetek unie obstavuje, prozatím nebyla oznámena. Brusel tak chce učinit až ve čtvrtek, kdy bude předpis oficiálně zveřejněn v Úředním věstníku EU.

Rusové mají údajně připravené další lodě k přepravě vojenské techniky

16:20Ukrajina získá další miliardy

Evropská banka pro obnovu a rozvoj poskytne během příštích šesti let na podporu ukrajinské ekonomiky nejméně pět miliard eur (asi 137 miliard korun). Evropská komise předtím uvedla, že je připravena Ukrajině poskytnout nejméně 11 miliard eur ve spolupráci s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Evropskou investiční bankou.

16:11Jaceňuk pojede do Bruselu, Evropa ho podpoří

Nejvyšší představitelé zemí Evropské unie se ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu v Bruselu, aby jednali o vývoji na Ukrajině a o způsobech, jak snížit napětí. Unie přitom uvažuje o možnosti uplatnit sankce vůči Rusku, které okupuje ukrajinský poloostrov Krym. Řeč bude také o politické a finanční podpoře nového vedení v Kyjevě, jehož premiér Arsenij Jaceňuk se těsně před zahájením summitu setká v Bruselu s jeho účastníky.

15:44Odveta za sankce: Rusko chce zabavovat majetek firmám z USA a EU

Pokud dojde na protiruské sankce, ruské úřady budou moci konfiskovat jmění, aktiva i bankovní účty všech evropských a amerických firem a údajně i soukromých osob působících v Rusku. Příslušný zákon už chystá ruský parlament, prohlásil šéf ústavněprávního výboru Rady federace Andrej Klišas. Čtěte celý článek.

15:17Ukrajinci chtějí volit strany Vlast a Udar

Ukrajinské politické strany Vlast a Udar jsou v čele celostátního žebříčku voličských preferencí, který ukrajinská agentura Socis sestavila po dramatické změně vlády v Kyjevě. Strana regionů, do převratu hlavní politická síla v zemi, ztratila své pozice a propadla se na čtvrté místo. Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové je v čele s 15,4 procenta hlasů, uvedla agentura Socis. Hned za ní s 15 procenty následuje Udar populárního boxerského šampiona Vitalije Klička. Na třetí místo se překvapivě se 13,1 procenta dostala politická strana Solidarita, v jejímž čele stojí vlivný ukrajinský podnikatel Petro Porošenko. Až na čtvrtém místě je Strana regionů s 9,5 procenta.

Julija TymošenkováJulija Tymošenková|ctkStrana Vlast Julije Tymošenkové je favoritem voleb

15:10Do bezpečnostní mise se zapojí i Česko

Do mise vojenských pozorovatelů na Ukrajině se zapojilo 19 členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle tiskové zprávy OBSE jsou mezi nimi mimo jiné i všechny země visegrádské čtyřky, tedy včetně České republiky, a dalších 11 zemí EU. Sedmatřicetičlenná mise má navštívit ukrajinské vojenské objekty na Krymu i sevastopolské sídlo ruské černomořské flotily. Na Ukrajině bude pobývat týden.

13:25Gazprom: Ukrajina nemůže plně zaplatit za únorový plyn

Ukrajina podle šéfa ruského Gazpromu plynárenský gigant informovala, že nedokáže zaplatit za únorové dodávky plynu v plné výši. Alexej Miller také řekl, že celkový dluh Ukrajiny u Gazpromu za dodávky plynu se blíží dvěma miliardám dolarů (skoro 40 miliard korun). Vyjádření zřejmě ještě zvýší napětí mezi Moskvou a Kyjevem.

13:10Putin vybízí ke spolupráci s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vládu, aby podpořila hospodářskou spolupráci s Ukrajinou a nedopustila, aby se politické problémy dotkly vzájemné ekonomické spolupráce. „Je třeba spolupracovat se všemi tradičními partnery, pochopitelně s přihlédnutím k zajištění našich zájmů,“ prohlásil prezident podle agentury ITAR-TASS.

12:59Ozbrojenci blokují ukrajinské pohraničníky

Na pomezí Záporoží a Kersoňského regionu jsou tři hraniční kontroly, které kontrolují pohyb v obou směrech. Krymské pohraničí tak hlídá 300 ukrajinských vojáků. Hranice je podle ukrajinských představitelů s obtížemi střežená. Osm jednotek na jiných místech je podle serveru Ukrajinskaja pravda blokováno ruskými ozbrojenci.

Bulhaři přemalovali památník Rudé armády

12:53EU půjčí Ukrajině 11 miliard eur

Evropská unie je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštích let finanční pomoc ve výši nejméně 11 miliard eur (zhruba 300 miliard korun). Program pomoci Kyjevu dnes v Bruselu představil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Barroso uvedl, že suma zahrnuje různá opatření plánovaná na následující roky. Jde o obdobný objem peněz, jaký loni Ukrajině přislíbilo Rusko předtím, než prezident Viktor Janukovyč odmítl chystanou smlouvu o přidružení Ukrajiny k EU.

Čtěte více

Jose Manuel BarrosoJose Manuel Barroso|CTKUkrajinský parlament v úterý také ratifikoval dohodu s EU o poskytnutí půjčky ve výši 610 milionů eur, která byla dohodnuta ještě loni při přípravě smlouvy o přidružení Ukrajiny k EU. O půjčce Ukrajině v Kyjevě jedná i tým MMF, který by podle expertů mohl Kyjevu poskytnout první kredit ve výši tří miliard dolarů (na snímku předseda Evropské komise José Barroso).

13:35Kosovští veteráni přijeli podpořit ruské síly na Krymu

Do krymského Sevastopolu, který je pod kontrolou ruských okupačních vojsk a místních proruských radikálů, dorazily srbské posily. Jejich vůdce Milutin Mališić se představil novinářům na speciální tiskové konferenci. Na Krym prý Srbové přijeli na pozvání místních ruských kozáků. „Naším cílem je vyjádřit podporu srbského národa,“ řekl Mališić. „U vás teď nastává stejná situace, jaká byla v Srbsku. Západ a Evropská unie financují opozici a vyprávějí, jak krásný je život v Evropě. Je to ale lež,“ uvedl srbský bojovník, který se i se svými pěti druhy účastnil bojů v Kosovu v roce 1999.

12:29Moskva: Snímky ruské vojenské techniky jsou podvrh

Obrázky vojenské techniky s ruskými znaky a registračními značkami, které se objevily v médiích, jsou podvrhem. Ruským novinářům to dnes v prezidentské rezidenci Novo-Ogarjovo u Moskvy řekl ministr obrany Sergej Šojgu. „Je to pochopitelně provokace,“ prohlásil.

Ruský ministr obrany neví, kde přišli k ruské výzbroji lidé operující kolem ukrajinských vojenských objektů na Krymu. Podle snímků otištěných v médiích a na sociálních sítích mají k dispozici ruské obrněné transportéry Tigr a Rys. „Nemám ponětí,“ odpověděl Šojgu na dotaz, jak neoznačení ozbrojenci těžkou ruskou výzbroj získali. „Lidé v uniformách bez označení, kteří se pohybují na Krymu, žádný vztah k ruské armádě nemají,“ řekl. „Je to absolutní nesmysl,“ dodal.

11:30Admirálovi Berezovskému hrozí za zradu 15 let

Ukrajinský soud rozhodl o zadržení bývalého náčelníka námořních sil Ukrajiny Denise Berezovského. Generální prokurátor uvedl, že je podezříván ze zrady, když přeběhl na ruskou stranu. Podle ukrajinského trestního zákoníku mu hrozí trest až patnáct let.

Přísahali věrnost Ukrajině

11: 00Ruský ministr: Moskva krymské síly sebeobrany neřídí

Ruská vojska na Krymu neopustila místa své stálé dislokace a „silám sebeobrany“ nemůže Rusko nic přikazovat, protože ruskému velení nepodléhají. V Madridu to dnes prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. O pozvání mezinárodních pozorovatelů na Krym musejí podle ruského ministra rozhodnout nejen ukrajinské, ale hlavně krymské úřady.

Ruský ministr zahraničí Lavrov (vlevo) se španělským protějškem Jose Manuelem MargallemRuský ministr zahraničí Lavrov (vlevo) se španělským protějškem Jose Manuelem Margallem|CTK/APSergej Lavrov na návštěvě Španělska

10: 20Rusové obsadili protiraketové základny

Ruské jednotky obsadily dvě raketové ukrajinské základny na Krymu, uvedla agentura Interfax s odvoláním na vojenské zdroje. Ukrajinské ministerstvo obrany zprávu nepotvrdilo.

10:15Střídání vlajek v Doněcku

Z vládní budovy v Doněcku zmizela ruská vlajka, nahradila ji ukrajinská. Policie budovu, kterou od pondělka okupovali proruští demonstranti, evakuuje kvůli nahlášené hrozbě bombového útoku. Kyjev tvrdí, že Moskva protivládní protesty podporuje a do východoukrajinských měst včetně Doněcku dováží demonstranty autobusy z Ruska.

9: 45Střety v Doněcku: Ukrajinská policie zasáhla proti proruským radikálům Ukrajinská policie dnes v Doněcku na východě země vytlačila z kanceláří úřadu gubernátora proruské radikály, kteří obsadili hlavní zasedací síň na protest proti mocenským změnám v Kyjevě. Na střeše budovy byla znovu vztyčena ukrajinská vlajka místo ruské, kterou tam o víkendu promoskevští aktivisté připevnili na znamení odporu proti novému režimu v Kyjevě.

8:09Ukrajinská krize se přelívá na internet, počet útoků stoupá

Krize na Ukrajině se přelila na internet, kde hackeři z obou stran provádějí velké počítačové útoky proti zpravodajským serverům protistrany. Informoval o tom list The New York Times. Bezpečnostní odborníci uvádějí, že zažívají nezvykle vysoký počet útoků DDoS (denial-of-service, odmítnutí služby), při nichž hackeři zaplaví server vysokým počtem požadavků ve stejnou chvíli, a vyřadí ho tak z provozu. Tyto útoky byly zaměřeny jak na prozápadní, tak proruské ukrajinské zpravodajské weby.

6:20Premiér Krymu nechtěl jednat s emisary Kyjeva

„Hlavní problém tkví v tom, že my tu vládu, která nám nabízí jednání, nepovažujeme za legitimní,“ citovala ruská agentura RIA Novosti premiéra krymské vlády Sergeje Aksjonova. Prý se už setkal s dvěma emisary z Kyjeva, ale odbyl je rozhovorem na chodbě. Na dotaz ohledně případného odtržení Krymu od Ukrajiny uvedl, že o tom mohou rozhodnout jen obyvatelé poloostrova. „Občané, kteří žijí na našem autonomním území, mohou vykonat jakýkoliv výběr - a my splníme jejich vůli,“ prohlásil.

5:36Obama se snaží přimět Putina k obratu na Ukrajině

Bílý dům chce při současném zvyšování tlaku na Rusko a ve spolupráci s evropskými spojenci nabídnout ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi východisko z ukrajinské krize. Vyplývá to z vyjádření nejmenovaného, vysoce postaveného představitele administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy.

Podle návrhu by Rusko mělo stáhnout své jednotky na Krymu zpět na ruské základny, omezit počet vojáků na poloostrově v souladu s dohodou s Ukrajinou na maximálně 11.000 mužů a umožnit mezinárodním pozorovatelům sledovat, jak jsou chráněna práva místních Rusů. Tak by bylo možné bod po bodu odpovědět na obavy Moskvy ohledně situace v sousední zemi. Plán také počítá s navázáním přímého dialogu mezi Ruskem a novou ukrajinskou vládou.

22:30Skupina G7 plánuje schůzku v následujících týdnech

Zástupci nejvyspělejších zemí světa skupiny G7 zvažují podle kanadského premiéra Stephena Harpera uspořádání schůzky „během následujících týdnů“. Skupina G7 přitom v úterý ráno odsoudila ruskou agresi na Ukrajině a zastavila přípravy chystaného červnového summitu v Soči.

21:20EU zmrazí majetek ukrajinským prominentům, Janukovyče nevyjímaje

Na žádost nového ukrajinského vedení, které hovoří o zmizení miliard ze státních fondů, se EU chystá zmrazit majetek 18 ukrajinských prominentů. Předběžná dohoda má být v následujících dnech formálně potvrzena. Podle listu Wall Street Journal je mezi jmény prominentů, kterých se opatření týká, i bývalý prezident Viktor Janukovyč.

Pavla Palaščáková: Rusko vyměnilo Krym za důvěryhodnost