Orbán k dohodě s USA: Nechceme přijít o pravomoc rozhodovat v obchodních sporech

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: European People's Party via Flickr (CC BY 2.0)

Maďarsko nepodpoří žádnou obchodní dohodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, která by omezovala jurisdikci maďarských soudů v obchodních sporech. Prohlásil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán.

„Nemohu podpořit žádnou dohodu o volném obchodu, která odebírá maďarskému soudnímu systému pravomoc rozhodovat ve sporech a předává ji na nám neznámé vzdálené místo, kde nemáme absolutně žádnou šanci nebo kde nevidíme alespoň možnost dosáhnout spravedlivého rozhodnutí,“ řekl Orbán.

Evropská unie intenzivně jedná o rozsáhlé obchodní dohodě s USA známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), která by pomohla odstranit překážky ve vzájemném obchodě, především celní. Smlouva má ale v unii řadu kritiků, a to ve značné míře v Německu, byť kancléřka Angela Merkelová je pro její uzavření.

Odpůrci dohody se obávají možného negativního dopadu na vysokou úroveň evropské ochrany spotřebitelů. Zpochybňují také, aby byl do TTIP zahrnut mechanismus mimosoudního urovnávání sporů mezi investory a státy.