Orbán: O Unii se nerozhodne v Bruselu, ale na bulharsko-turecké hranici

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/ap

O budoucnosti Evropské unie se rozhodne na bulharské hranici s Tureckem, nikoli v Bruselu. Řekl to dnes maďarský premiér Viktor Orbán, který se na bulharsko-tureckém pomezí sešel s bulharským předsedou vlády Bojko Borisovem. Přes zmíněnou hranici prochází jedna z hlavních tras, kterou do Evropy proudí většinou syrští uprchlíci ve snaze vyhledat na kontinentu bezpečný azyl.

„Úspěšná obrana Bulharska (proti pronikání migrantů) je v zájmu nás všech,“ řekl podle agentury AP šéf maďarské vlády, když se svým bulharským protějškem navštívili příhraniční vesnici Lesovo, kde byl postaven plot s ostnatým drátem. Orbán také vyzval Evropskou unii, aby Sofii poskytla na ochranu hranic více peněz.

Bulharsko už postavilo na části hranice s Tureckem plot, aby zastavilo proud migrantů směřujících přes jeho území dál do EU. Stejně jako Řecko se ale obává, že by země byla případným obnovením migračních vln nejvíce zasažena. Tamní vláda už proto požádala Evropskou komisi o pomoc při ochraně svých hranic poskytnutím policistů, speciálních vozidel a rovněž sledovacích zařízení.

Borisov řekl, že „bez společného úsilí všech členských států nemůže být nalezeno trvalé řešení (uprchlické krize)“. Borisov podle AP usiluje o získání 160 milionů eur (4,3 miliard korun) od EU. Podle Orbána se Brusel o Bulharsko málo stará. „Když můžeme dát tři miliardy eur Turkům, kteří nejsou členským státem EU, není možné, abychom nemohli zaručit 160 milionů eur Bulharsku,“ řekl.

Předseda Evropské rady Donald Tusk již dříve oznámil, že na unijním summitu v Bratislavě vyzve členské státy, aby pomohly Bulharsku chránit hranice.