Orbánovo vítězství. Brusel do konce listopadu uvolní Maďarsku zmrazené miliardy z fondů EU

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: EU

Evropská komise je připravena uvolnit Maďarsku miliardy eur z fondů Evropské unie, které zmrazila kvůli pochybnostem ohledně dodržování zásad právního státu. Informuje o tom list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Komise podle těchto zdrojů hodlá do konce listopadu uvolnit zhruba 13 miliard eur (téměř 320 miliard korun), tedy více než polovinu zmrazené částky.

Tento krok by podle listu mohl zajistit podporu Budapešti pro zvýšení rozpočtu EU a pro výraznou finanční pomoc Ukrajině. Uvolnění finančních prostředků zmrazených od loňského prosince by rovněž bylo vítězstvím pro maďarského premiéra Viktora Orbána, který slíbil, že nepřistoupí na zvýšení rozpočtu EU, dokud Maďarsko nezíská zpět přístup k financím z unijních fondů.

EU v prosinci zmrazila 22 miliard eur z kohezních fondů určených pro Maďarsko, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy komunity LGBT+ a azylovým systémem. Maďarsko letos v květnu přijalo reformy soudnictví, které podle zdrojů Evropské komisi umožní více než polovinu zmrazených prostředků uvolnit.

Mluvčí Evropské komise Stefan De Keersmaecker uvedl, že Brusel koncem září požádal maďarskou vládou o vyjasnění některých podrobností týkajících se reforem. „Jakmile Maďarsko na tyto otázky odpoví, bude komise pokračovat v posuzování,“ dodal. Pokrok při obnovování přístupu Maďarska k penězům z unijních fondů přichází v době, kdy se Brusel snaží získat jednomyslnou podporu pro navýšení rozpočtu, které má zajistit zejména zajistit pokračování finanční pomoci Ukrajině, píše Financial Times.

VIDEO: Co jste nevěděli o Viktoru Orbánovi

Video placeholde
Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli • Videohub