Orbánův tvrdý postup vůči migrantům se maďarským voličům líbí

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: ctk

Tvrdý postup vůči migrantům přináší maďarské vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána podporu voličů. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu volebních preferencí společnosti Ipsos. Pravicová strana by podle něj nyní získala v případných parlamentních volbách 41 procent hlasů, o tři procentní body více než v červnu.

Orbánova vláda zavedla v posledních měsících řadu tvrdých opatřeních ve snaze čelit nebývalému přílivu migrantů z Blízkého východu, střední Asie a severní Afriky. Kromě plotu na hranici se Srbskem a Chorvatskem zpřísnil kabinet rovněž imigrační a azylové zákony.

Kritiku především v západních zemích Evropské unie vyvolaly některé Orbánovy výroky, například o ohrožení křesťanského charakteru Maďarska a Evropy. Dnes například prohlásil, že miliony migrantů „obléhají“ hranice jeho země a ohrožují celý kontinent. Zopakoval rovněž své přesvědčení, že většina migrantů nejsou uprchlíci, ale ekonomičtí běženci.

Tři sta tisíc nových voličů

Podle agentury Ipsos vynesla Orbánovi tvrdá politika při řešení uprchlické krize sice kritiku v zahraničí, jeho Fideszu ale přilákala zhruba 300 tisíc nových voličů a upevnila i stálé voličské jádro této pravicové strany. Pokud by se nadcházející neděli konaly parlamentní volby získala by vládní strana podle průzkumu 41 procent hlasů, což představuje oproti červnovému průzkumu nárůst o tři procentní body.

Krajně pravicová strana Jobbik naopak o dva procentní body přišla, ale stále zůstává druhou nejsilnější politickou silou. Hlas by jí odevzdalo 26 procent voličů. Nejsilnější levicová strana MSZP by si naopak o dva procentní body polepšila a získala by 17 procent hlasů.

Největší podporu má Orbánova strana prý mezi občany mezi 30 a 40 lety. Naopak mezi mladými pod 30 let zůstává nejpopulárnější stranou extremistický Jobbik.