Organizace hodlá zařadit Izrael na seznam hanby za mrtvé děti v Gaze

Palestinci v městě Gaza

Palestinci v městě Gaza Zdroj: CTK/AP

Nevládní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) dnes vyzvala generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby zařadil Izrael na seznam hanby. Podle agentury AFP přitom poukázala na ty, kdo porušili práva dětí během ozbrojených konfliktů po loňské válce v Gaze. Nicméně na černé listině by podle HRW měl být i palestinský Hamas.

Organizace apelovala na Pan Ki-muna, aby odolal tlaku Izraele a Spojených států, snažících se zabránit zařazení izraelské armády na tento každoroční seznam, který má být zveřejněn příští týden. HRW v této souvislosti připomněla více než 500 dětí, které během konfliktu v Gaze zemřely.

„Generální tajemník Pan (Ki-mun) může posílit ochranu dětí během válek tím, že jeho seznam bude založen na faktech, nikoli na politickém nátlaku,“ citovala AFP jednoho z vedoucích činitelů Human Rights Watch Philippea Bolopiona.

Padesát dnů trvající ozbrojený konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas v roce 2014 podle Dětského fondu OSN (UNICEF) přinesl smrt 539 dětem, dalších 2956 jich bylo zraněno. Mnoho postižených palestinských dětí si přitom ponese následky po celý život.

Na seznam patří i Hamás

HRW ovšem chce, aby se na seznamu hanby ocitlo i palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. Stejně tak by tam podle ochránců lidských práv měly být další ozbrojené skupiny v Pákistánu, Thajsku a v Indii, a to zejména kvůli útokům na školy nebo verbování dětských vojáků.

Seznam nyní obsahuje 51 ozbrojených skupin, včetně islamistické sekty Boko Haram nebo radikální organizace Islámský stát. Jsou na něm ale také armády osmi států, například Sýrie, Jemenu, Konga a Súdánu.