Oscarové filmy opět utržily miliardu dolarů

Avatar

Avatar Zdroj: Bontonfilm

Americké filmové akademii se podařilo naplnit slib, že bude oceňovat i populární filmy. Celkové americké tržby všech snímků, které bojovaly o cenu pro film roku 2012, přesáhly částku jedné miliardy dolarů. Podle dat zveřejněných na serveru boxofficemojo.com se to stalo teprve potřetí v historii. Prozatímním vládcem statistik nadále zůstává oscarový rok 2009, kdy v kinech řádil Avatar Jamese Camerona. Tehdy kumulované tržby dosáhly 1,7 miliardy dolarů.

Z letošních oscarových hitů mezi diváky nejlépe zafungovaly Spielbergův Lincoln (182,2 milionu dolarů) a Tarantinův Nespoutaný Django (162,8 milionu dolarů). Konečný vítěz, drama Bena Afflecka Argo, se ze všech devíti kandidátů umístil na čtvrtém místě s tržbami 136 milionů dolarů.

Akademii se tak již potřetí vyplatilo zvýšení počtu snímků, které se mohou ucházet o vítězství v hlavní kategorii. Do roku 2009 bylo v hlavní kategorii nominováno vždy jen pět filmů. Nyní může akademie do hlavního klání poslat libovolný počet filmů od pěti do deseti.

Přesnější obrázek o úspěchu jednotlivých ročníků tak může naznačit průměrná tržba na jeden snímek daného ročníku. Ta letos dosáhla 111,2 milionu dolarů, což je skoro dvojnásobek oproti předchozímu ročníku (69,8 milionu dolarů). Na druhé straně to je méně v porovnání se silnými ročníky 2009 (vliv Avataru), 2010 (vliv Příběhu hraček a Počátku) a trojicí ročníků 2001-2003, kdy o Oscary bojovaly jednotlivé části fantasy trilogie Pán prstenů.

Oscarový efekt v tržbách v jednotlivých letechOscarový efekt v tržbách v jednotlivých letech | E15

Vzájemný vztah mezi udílením cen a popularitou filmů během letošního ročníku dokládá také následující. Boxofficemojo. com ukazuje, že v době mezi vyhlášením nominací a zveřejněním vítězů snímky letos utržily celou třetinu z celkové částky. Od roku 1984, kdy se tato data začala shromažďovat, se větší podíl filmům povedl utržit jen ve dvou ročnících.

Zahraj to znovu ve 3D