OSN: Mučení zažila třetina Afghánců vězněných kvůli terorismu

Vězeň v největší afghánské káznici Pole Charkhi, kde jsou zadržováni i podezřelí z terorismu

Vězeň v největší afghánské káznici Pole Charkhi, kde jsou zadržováni i podezřelí z terorismu Zdroj: Shawn Graham, Wikimedia Commons

Afghánští vězni musí stále čelit brutálnímu zacházení a mučení při výsleších, tvrdí nejnovější zpráva asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA). Její autoři se zaměřili na lidi zadržené v souvislosti s bojem proti terorismu a po rozhovorech s 800 z nich došli k závěru, že více než třetina zažila ve věznicích mučení. Vyšetřovatelé při výsleších používali třeba elektrické šoky, odpírání vody a jídla nebo bití. Ještě v roce 2011 zažila v Afghánistánu mučení polovina zadržených.

Podle UNAMA byli mezi vězni, kteří čelili brutálním výslechovým metodám, i nezletilí. Zpráva vypočítává, že ve věznicích se praktikuje třeba zavěšování zadržených v poutech, elektrické šoky, poškozování genitálií, dušení či vyhrožování sexuálním násilím. Vězni bývají drženi ve velmi chladných nebo naopak horkých prostorách, odpírá se jim pití i jídlo.

UNAMA násilí v afghánských věznicích monitoruje dlouhodobě. V roce 2011 o mučení mluvilo 49 procent oslovených vězňů, v roce 2013 to bylo 43 procent, nyní 35 procent. Mučicí praktiky jsou v zemi od roku 2013 zakázané, od té doby ale stíhání kvůli mučení zadržených čelila jen jedna osoba.

Afghánské ministerstvo vnitra považuje vývoj čísel ve zprávách OSN za pokrok. „Neexistuje tady žádné systematické mučení, a pokud byly nahlášeny nějaké případy, jde o činy jednotlivců, kteří zneužili své pravomoci, a my jsme odhodláni tyto činy vyšetřovat a pohnat zodpovědné osoby ke spravedlnosti,“ uvedl mluvčí ministerstva.

V afghánských věznicích je nyní asi 27 800 vězňů, 7500 z nich si odpykává trest v souvislosti s konfliktem s hnutím Taliban.