OSN: Proruští rebelové na Ukrajině vraždí, unášejí a mučí

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Proruští povstalci na východě Ukrajiny páchají celou škálu zločinů včetně vražd, únosů a mučení zajatců a dostávají „neustálé dodávky“ sofistikovaných zbraní a munice. Tvrdí to aktuální zpráva OSN, že které cituje agentura Reuters. Zatímco Kyjev z dodávek viní Rusko, OSN se k původu zbraní nevyjádřila.

Od počátku poslední vlny bojů v polovině května zemřelo na východě Ukrajiny nejméně 2200 Lidí, uvádí zpráva. Každý den si tak konflikt vyžádal v průměru 36 obětí.

„Ozbrojené skupiny se nadále dopouštějí zabíjení, únosů, fyzického i psychického týrání, zneužívání, poprav, vražd a dalšího závažného porušování lidských práv,“ dodala OSN s tím, že pachatelé se „disproporčně zaměřují na civilisty“. V zajetí rebelové drží nejméně 468 lidí.

Zločinů se ale podle mise pozorovatelů OSN nedopouštějí jen povstalci, ale i ukrajinská armáda a zvláštní jednotky řízené ministerstvem vnitra. Zpráva hovoří především o bezdůvodném zadržování, nevyjasněných zmizeních obyvatel a jejich mučení.

Kvůli pokračujícím bojům se zhoršila humanitární situace v městech ovládaných rebely jako Luhansk, Doněck a Horlivka. „Vládní jednotky mají povinnost zajistit neomezený průjezd humanitární pomoci a surovin nezbytných pro přežití obyvatel,“ upozornila OSN.

Pozorovatelé poukazují i na pokračující diskriminaci ukrajinských obyvatel na Krymu, které Rusko anektovalo v polovině března. „Dosud nikdo se nepokusil seriózně vyšetřit obvinění z porušování lidských práv, kterých se měly dopouštět takzvané krymské jednotky sebeobrany,“ uvedla OSN.