OSN prověří sporné prezidentské volby v Afghánistánu

Afghánský prezidentský kandidát Ašraf Ghaní

Afghánský prezidentský kandidát Ašraf Ghaní Zdroj: ctk

Každý hlas ze sporného druhého kola prezidentských voleb v Afghánistánu bude pod dohledem OSN prověřen. Po jednání s dosluhujícím afghánským prezidentem Hamídem Karzáí a kandidáty Abdulláhem Abdulláhem i s Ašrafem Ghaním, kteří se oba prohlásili za vítěze, to oznámil americký ministr zahraničí John Kerry. Podle Kerryho Abdulláh i Ghaní přislíbili, že budou výsledek revize respektovat.

„Každý hlas bude zkontrolován, všech osm milionů,“ řekl na tiskové konferenci Kerry. Dodal, že revize hlasovacích lístků se uskuteční pod dohledem OSN v Kábulu a že začne do 24 hodin. Šéf americké diplomacie také řekl, že oba prezidentští kandidáti i Karzáí prokázali ochotu ke kompromisu.

Kvůli volebnímu auditu bude odložen termín uvedení nové afghánské hlavy státu do úřadu, který byl určen na 2. srpen. Původní termín oznámení konečných výsledků je stanoven na 22. července, kvůli kontrole bude zřejmě odložen.

Předběžné výsledky druhého kola voleb z 14. června naznačují, že vítězem je bývalý činitel Světové banky Ghaní, což ale dosud favorizovaný Abdulláh, který vyhrál v prvním kole, odmítl uznat. Abdulláh tvrdí, že druhé kolo provázely volební podvody.

V pátek Kerry afghánské představitele varoval, že budoucnost této středoasijské země, která od koaličních vojáků přebírá kontrolu nad bezpečností, visí kvůli volebnímu sporu na vlásku. O den dříve pak pohrozil, že Spojené státy ukončí svou finanční a bezpečnostní pomoc Afghánistánu, pokud se kdokoli v zemi pokusí ilegálně převzít moc.