Osvobozování iráckého Mosulu začalo, Kurdové obsadili vesnice v okolí

Na bojové linii pešmergů

Na bojové linii pešmergů Zdroj: archiv Lenky Klicperove

Kurdské bojovnice
kurdští bojovníci
Ve chvíli nejtěžší zasahují Kurdy přivolané koaliční letouny a bombardují pozice IS.
Chaos. Kurdská bojovnice Zelan Dirbeseyová patří k řadám syrských levicových jednotek YPJ.
V kontaktu s IS.
7
Fotogalerie

Jednotky kurdských pešmergů obsadily sedm vesnic východně od Mosulu, ovládaného Islámským státem (IS). Kurdové se účastní osvobozovací operace, která byla zahájena v noci. Do bojů má zasáhnout až 30 tisíc iráckých vojáků, mezi nimiž bude podle oznámení Turecka 3000 lidí vycvičených tureckými vojáky.

 Pešmergové zahájili osvobozovací boje východně od druhého největšího iráckého města a získali sedm vesnic ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od Mosulu. Kurdský plukovník Amozhgar Táhir řekl, že jeho oddíly budou osvobozovat vesnice obývané křesťany a šabaky, které leží východně od města. Do Mosulu podle něj vstupovat nebudou z etnických ohledů. Většina obyvatel Mosulu jsou sunnité a při přípravě dlouho ohlašované ofenzivy se kromě jiného hovořilo o nebezpečí nového napětí mezi šíity a sunnity.

Podplukovník iráckých speciálních sil Alí Husajn potvrdil, že kurdské jednotky provádějí první útoky na východní frontě.

Turecká armáda oznámila, že do bojů bylo nasazeno 1500 iráckých vojáků, které vycvičili Turci na irácké základně Bašika, a stejný počet je připraven v záloze. Podle tureckých zdrojů jsou v jednotce šíité, jezídové i křesťané a také Turkmeni. "Turecká armáda se současných bojů neúčastní, ale vývoj podrobně sleduje," oznámil turecký vojenský zdroj. Ankara v minulých dnech dala najevo, že je její armáda připravena zasáhnout do bojů o Mosul.

Přímý přenos TV Al-Jazeera z bojů u Mosulu sledujte zde

V Mosulu, ovládaném od roku 2014 Islámským státem, je podle odhadů asi 1,5 milionu civilistů. Irácké letectvo jim v neděli shazovalo letáky s podrobnými instrukcemi. Lidé podle nich například nemají nechávat v domech plynové bomby a mají mít po ruce vlhké oblečení pro případ výbuchů a požárů. Podle stanice CNN začal IS propouštět z věznic lidi zadržené pro nedodržování nařízení islamistů, jako je zákaz kouření.