Otevření ambasády USA na Kubě se komplikuje, Havana má podmínky

Kuba

Kuba Zdroj: ctk/AP

Šance na průlom v diplomatických vztazích mezi USA a Kubou během dnešního jednání ve Washingtonu je podle představitelů obou zemí malá. Kubánská delegace hodlá podle agentury Reuters během druhého kola historických vyjednávání přesvědčit Američany, aby zemi před znovuotevřením ambasády v Havaně vyškrtli ze seznamu států podporujících terorismus. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho však tyto dvě věci nelze spojovat.

Delegace vedené Kerryho náměstkyní Robertou Jacobsonovou a přední činitelkou kubánského ministerstva zahraničí Josefinou Vidalovou se po prvním lednovém kole rozhovorů v Havaně sešly k jednodennímu jednání na americké půdě. Hlavní náplní schůzky je plán znovuotevření ambasád uzavřených po přerušení diplomatických styků v roce 1961.

Washington by rád zprovoznil diplomatické zastoupení před dubnovým summitem amerických zemí, při kterém se poprvé od prosincového oznámení dohody o normalizaci vzájemných vztahů sejdou prezidenti Barack Obama a Raúl Castro

Kubánští představitelé však v kuloárech šíří informace, že Havana by nejprve ráda docílila odstranění Kuby ze zmíněného seznamu, na němž se objevila v roce 1982 kvůli tomu, že poskytuje azyl osobám stíhaným v USA.

Někteří američtí politici však požadavek Kuby odmítají, a tak postup vyjednávání může být podle médií pomalejší, než se očekávalo.

„Určení, zda země podporuje terorismus, je oddělený proces. Nejde o vyjednávání. Jde o zhodnocení na základě velmi jasných pravidel stanovených Kongresem, které musí proběhnout odděleně,“ řekl šéf americké diplomacie. Dalšími body jednání jsou například volný pohyb diplomatů či zjednodušení vízového režimu.