Ozbrojenci na severu Mali zabili dva francouzské novináře

Rebelové v Mali

Rebelové v Mali Zdroj: E15

Dva novináři z francouzské rozhlasové stanice RFI, které v pouštním městě Kidal na severu afrického Mali v sobotu unesli čtyři ozbrojenci, byli zabiti. Malijské bezpečnostní síly jejich prostřílená těla nalezly několik kilometrů od města.

„Pár minut poté, co jsme zahájili pronásledování únosců, jsme dostali informaci, že mimo město byla nalezena obě těla Francouzů prošpikovaná kulkami,“ citoval Reuters místního policejního úředníka. Podle dalšího zdroje z bezpečnostních složek byli žurnalisté zastřeleni 12 kilometrů od Kidalu.

Francouzské novináře Claude Verlona and Ghislaine Dupontovou unesli čtyři ozbrojenci krátce poté, co dokončili rozhovor s místním představitelem tuarežské separatistické skupiny MNLA Ambeiry Ag Rhissou.

„Když odešli, zaslechl jsem zvenku podivné zvuky. Okamžitě jsem se tam chtěl jít podívat, ale jakmile jsem otevřel dveře, muž v turbanu na mě namířil zbraň a řekl, abych se vrátil dovnitř,“ popsal situaci při únosu Rhissa.

Nešťastnou událost již potvrdila i francouzská vláda. „Claude Verlon a Ghislaine Dupontová, novináři z RFI, byli v Mali nalezeni mrtví,“ uvedlo v prohlášení pařížské ministerstvo zahraničí.

Únos v Mali se uskutečnil jen čtyři dny po propuštění čtyř francouzských rukojmích, které v Nigérii víc než tři roky držela v zajetí tamní odnož teroristické skupiny Al-Káida.

Mali se po loňském převratu zmítalo v násilnostech, za nimiž stáli islamisté napojení na teroristickou síť Al-Káida. Skutečnost, že islamisté spolu s Tuaregy ovládli pouštní sever země, a ofenzíva vedená proti hlavnímu městu Bamaku přiměly letos v lednu Francii k vojenskému zásahu. Francouzské jednotky s pomocí vládních vojsk nakonec vzbouřence z většiny jejich bašt vytlačily.