Padesát tun kokainu za desítky miliard. Mezinárodní akce slaví úspěch

Fotografie ze zásahu americké pobřežní stráže, která zastavila ponorku a zabavila 17 tun kokainu

Fotografie ze zásahu americké pobřežní stráže, která zastavila ponorku a zabavila 17 tun kokainu Zdroj: US Coast Guard

Fotografie ze zásahu americké pobřežní stráže, která zastavila ponorku a zabavila 17 tun kokainu
Koks patřil k New Yorku osmdesátých stejně jako disco, žluté taxíky a hamouni z Wall Streetu.
Při výrobě kokainu v laboratořích, ukrytých v džungli, se na šetrné zacházení s přírodou věru nedbá. Toxické látky se běžně splachují do řek. Nová pole na pěstování koky se získávají mýcením deštného pralesa.
Kokain do Čech byl skrytý a zamrazený v pomerančové dužině.
Kokain do Čech byl skrytý a zamrazený v pomerančové dužině.
11
Fotogalerie

Při námořní protidrogové akci, do níž se zapojilo šestadvacet amerických a evropských zemí, se podařilo během měsíce a půl zadržet 50 tun kokainu. Na černém trhu by se rozprodaly v přepočtu za několik desítek miliard korun. Podle agentury Reuters o tom v pátek večer informoval kolumbijský prezident Iván Duque.

"Operace Orion V se rozběhla začátkem dubna a trvala do 15. května. Zasahující síly při ní zadržely přibližně 150 lidí a zabavily desítky různých plavidel a čtyři letadla," řekl Duque.

Množství kokainu zajištěného při operaci odpovídá přibližně 126 milionům dávek a zločineckým gangům by vyneslo zisk úhrnem 1,7 miliardy dolarů (41,2 miliardy korun), upřesnil k operaci kolumbijský ministr obrany Carlos Holmes Trujillo.

Kolumbijský prezident dodal, že kromě kokainu se podařilo zadržet také sedm tun marihuany.

Spojené státy dlouhodobě vyvíjejí na Kolumbii tlak s cílem dosáhnout omezení ilegálního pěstování koky, z níž se kokain vyrábí. Podle Bílého domu se loni potenciální produkce této drogy v Kolumbii zvýšila o osm procent na 951 tun.

Obě země doufají, že do roku 2023 se jim povede pěstování koky zredukovat o polovinu. V minulém roce se koka v Kolumbii pěstovala na ploše 212 tisíc hektarů. Kolumbijský prezident pro letošní rok stanovil cíl zničit 130 tisíc hektarů plodiny. 

USA tento týden rozhodly, že do Kolumbie vyšlou armádní jednotku, která bude podporovat kolumbijské složky v boji proti obchodu s drogami, napsala agentura Reuters s odvoláním na oznámení amerického velvyslanectví v Bogotě.

Brigáda SFAB americké armády by měla do Kolumbie dorazit na začátku června a má v zemi zůstat čtyři měsíce. Její velikost ambasáda nespecifikovala.

"Mise jednotky SFAB v Kolumbii demonstruje společnou snahu v boji proti obchodu s drogami a podporu míru v regionu," stojí v armádním komuniké. Specializované jednotky SFAB umožňují americké armádě pomáhat v partnerských zemích s výcvikem či vojenským poradenstvím.

Vyslání jednotky do Kolumbie má navazovat na protidrogové operace v Karibiku, které v dubnu ohlásil americký prezident Donald Trump a zahájil je nasazením armádních lodí a letadel k venezuelskému pobřeží.

Trump obviňuje režim autoritářského venezuelského prezidenta Nicoláse Madura z toho, že spolupracuje s kolumbijskými drogovými obchodníky a posílá tuny kokainu do USA, uvedla agentura AFP.