Palestinci podezřelí z únosu tří izraelských hochů byli zabiti

Vojáci izraleské armády

Vojáci izraleské armády Zdroj: CTK

Při přestřelce na Západním břehu Jordánu byli zabiti dva Palestinci podezřelí z únosu a vraždy tří izraelských mladíků v polovině června. Informoval o tom list The Jerusalem Post s odvoláním na izraelský armádní rozhlas. Po únosu a vraždě tří studentů a následném zabití palestinského mladíka v Jeruzalémě v létě začal zatím poslední izraelsko-palestinský konflikt.

Podle izraelské tajné služby byli přímo za únos studentů zodpovědní dva Palestinci, Marván Kavásma a Ámir abú Áiša, kteří se hlásí k palestinskému radikálnímu hnutí Hamas. Oba muži byli zahlédnuti v domě v Hebronu a izraelská armáda a agenti izraelské kontrarozvědky na budovu v noci na dnešek zaútočili.

„Zavázali jsme se k tomu, že poženeme nemilosrdné vrahy Gilada, Ejala a Naftaliho před spravedlnost,“ uvedl armádní mluvčí Peter Lerner. „Dnešní úspěšná mise ukončila pátrání a pachatelé trestného činu již nepředstavují hrozbu pro izraelské civilisty,“ dodal. Smrtí dvou podezřelých mužů skončila jedna z největších pátracích akcí izraelských bezpečnostních složek, poznamenala k tomu agentura AP.

Zabiti izraelští teenageři Eyal Yifrah, Gilad Shaar a Naftali FraenkelZabiti izraelští teenageři Eyal Yifrah, Gilad Shaar a Naftali Fraenkel | ctk

Zabiti izraelští teenageři Eyal Yifrah, Gilad Shaar a Naftali Fraenkel (Zdroj: čtk)

„Pronásledovali jsme Marvána a Ámira od 20. června. Šlo o dlouhou a komplexní operaci, na které se podílela (tajná služba) Šin Bet, izraelská armáda a protiteroristická jednotka. Včera večer jsme lokalizovali jejich úkryt a v jednu hodinu ráno jsme ho obklíčili,“ popsal pro list The Jerusalem Post armádní velitel Tamir Jadaj. Vojáci prý muže vyzývali, aby dům opustili, oni ale tak neučinili a začali po nich střílet. Při přestřelce byli oba Palestinci zabiti.

Přes 2000 obětí

Úřady po podezřelých pátraly od chvíle, kdy trojice izraelských chlapců 12. června zmizela. Studenti, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizeli večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich později objevili místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu. Údajný iniciátor celé akce byl zatčen. Oba hlavní podezřelí ale dosud unikali.

Při zatím posledním izraelsko-palestinském konfliktu v Pásmu Gazy zahynulo přes 2000 Palestinců a na izraelské straně přišlo o život 73 lidí. Boje skončily 26. srpna a nyní platí mezi oběma stranami příměří.