Panika z krize je zpět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Americká investiční banka Morgan Stanley včera uvedla, že evropská a americká ekonomika jsou „nebezpečně blízko“ recesi a snížila výhled globálního růstu ekonomiky z 4,2 procenta na 3,9 procenta. Prezident Barack Obama prohlásil, že o recesi nejde, ale přiznal, že oživení nebude rychlé.

Průmyslová aktivita v americké Filadelfii prudce propadla, což je doklad dalšího oslabení i v dalších státech. Opět se rozšířily řady nezaměstnaných Američanů, naopak inflace vzrostla více. Trhy zaměstnávaly spekulace o tom, že evropské banky nemají dostatek kapitálu. Americký Fed proto údajně začal kontrolovat pobočky evropských bank a zpřísnil nad nimi dohled. Finsko a Rakousko požadují záruky za pomoc Řecku, což zavdává spekulacím, že se pomoc krachujícímu státu může ještě zkomplikovat.

Toto je mix zpráv, který způsobil další prudký pokles trhů a nárůst ceny zlata. Některé evropské tituly – hlavně banky jako RBS či Société Générale – klesaly až o deset procent. Německý DAX letos ztratil pětinu své hodnoty, když včera klesl o necelých šest procent. S propadem o čtyři procenta otevíraly i americké trhy.

Paradoxně skoro nejméně v Evropě poklesla pražská burza s propadem 1,6 procenta. „Je to, jako kdyby kupci na celém světě stávkovali,“ řekl Bloombergu Michael Mullaney z Fiduciary Trust v Bostonu. „Všeobecný neklid z toho, kam se bude ubírat ekonomická aktivita, pokračuje. Lidé své výhledy neustále snižují. Jsme z toho hodně nervózní, takže se snažíme v portfoliích alespoň na krátkou dobu co nejvíce eliminovat rizika,“ dodal.

Mezi investory se šíří názor, že globální lídři nemají nástroje na boj s krizí. Zklamáním skončila schůzka německé kancléřky Merkelové s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Prohlášení Fedu o dlouhodobém držení nízkých úrokových sazeb přestalo zabírat. Opět se oživuje naděje v nové kolo kvantitativního uvolňování. Příští týden se totiž koná významný ekonomický summit v Jackson Hole, kde loni šéf Fedu Ben Bernanke právě druhé kolo uvolňování oznámil. S tím, že bude muset dojít k prasknutí dluhové bubliny, se moc nikdo smířit nechce.