Paříž vyhlásila boj smogu. Nabízí MHD zdarma

Paříž

Paříž Zdroj: CTK

Obyvatelé a návštěvníci Paříže mají od dneška městskou hromadnou dopravu zdarma. Dočasné opatření se zavedlo s cílem omezit automobilovou dopravu poté, co metropoli sužuje mimořádné znečištění ovzduší, uvedla dnes místní média.

Pokud se situace nezlepší, úřady od pondělí zavedou takzvanou střídavou dopravu, kdy budou smět v daný den jezdit auta jen s lichým či sudým číslem poznávací značky. Radnice chtěla toto opatření zavést už od víkendu, ale vláda to zamítla.

„Nebudeme otravovat lidi, pokud si to znečištění nevyžaduje,“ řekla ministryně pro životní prostředí Ségolène Royalová. Koncentrace nebezpečných jemných prachových částic v ovzduší se podle ní přiblížila ke krajním hodnotám, ale nepřesáhla je. Její postoj odsoudili ekologové.

Smog trápí metropoli a její okolí od středy, odkdy je proto omezena omezily maximální povolenou rychlost na silnicích o 20 kilometrů v hodině v celém regionu Ile-de-France. Úřady také doporučují, aby se děti, staří a nemocní lidé zdrželi fyzické námahy.

Podobná situace byla v oblasti již 1. ledna a 12. února. Znečištění ovzduší způsobuje především silniční doprava, zvlášť vozidla s naftovými motory, stejně jako topení a zemědělské hnojení, uvedlo sdružení Airparif, které je pověřeno kontrolou kvality vzduchu v Ile-de-France.