Pařížská předměstí po letech vřou. Muslimům vadí zákaz zahalování tváří

Na pařížských předměstích během víkendových nepokojů shořely desítky aut

Na pařížských předměstích během víkendových nepokojů shořely desítky aut Zdroj: profimedia.cz

Pařížská předměstí zaplavila vlna násilí kvůli zákonu zakazujícímu zahalování na veřejnosti. Ve městě Élancourt západně od metropole bylo v noci ze soboty na neděli zapáleno okolo dvaceti automobilů. Policie kvůli výtržnostem zadržela čtyři lidi. Předchozí noc asi 250 lidí zaútočilo na policejní stanici v blízkém městě Trappes.

Do sobotních výtržností bylo zapojeno asi 50 lidí. Zapalovali auta a popelnice. Na policisty rovněž házeli Molotovovy koktejly. Nikdo nebyl zraněn, uvedl list Le Parisien. Francouzský ministr vnitra Manuel Valls dnes oznámil, že zvýší policejní přítomnost v této oblasti do té doby, než zde opět zavládne klid.

Páteční incidenty vyvolal konkrétní případ muslimského muže, jenž byl zadržen poté, co napadl policistu, který za zahalování udělil pokutu jeho ženě. Přes 250 protestujících zaútočilo na policejní stanici v Trappes, házeli kameny a rozbíjeli autobusové zastávky. Policie proti nim použila slzný plyn a gumové projektily.

Zákaz zahalování platí ve Francii již od roku 2011. Kdo si nyní v zemi zahalí obličej nějakým závojem či kuklou, riskuje pokutu až 150 eur (3900 korun) a nařízení kurzu občanské nauky. Opatření je namířeno hlavně na muslimky. Trest i pokuta se zdvojnásobují, pokud se jedná o nezletilou dívku.

V rope 2005 zachvátily celou Francii nepokoje, na jejichž počátku stála smrt dvou přistěhovalců na pařížském předměstí, které předcházela honička s policiíl. Během třítýdenních protestů bylo zatčeno skoro tři tisíce lidí, učatníci nepokojů zničili přes devět tisíc aut.