Partnerka ministra financí Andreje Babiše neproclila kabelku a šaty

Ministr financí Andrej Babiš (uprostřed) s manželkou Monikou při návštěvě newyorské burzy

Ministr financí Andrej Babiš (uprostřed) s manželkou Monikou při návštěvě newyorské burzy Zdroj: CTK

Cesta ministra financí a miliardáře Andreje Babiše do Spojených států má nečekanou a absurdní dohru. Jeho partnerka Monika Babišová totiž při návratu na pražském letišti opomněla proclít luxusní kabelku za zhruba tisíc dolarů (téměř 26 tisíc korun) a šaty pro kamarádku za 800 dolarů (zhruba 21 tisíc korun). Do Česka lze přitom bez cla dovézt pouze věci do hodnoty 430 eur (asi 12 tisíc korun).

Clo ve výši 13 tisíc korun zaplatila až dodatečně poté, co na kauzu upozornila novináři, uvedl dnes deník Blesk. „„S mojí paní jsme naučení létat spíš v Evropě, takže si myslím, že si vůbec neuvědomila, že by něco měla proclít,“ Babiš. Hned nato ale doplnil: „Doma jsem jí za to samozřejmě vynadal a ona vše odjela okamžitě řešit,“ řekl Blesku Babiš, pod kterého přitom jako ministra financí patří i celní správa spravující výběr daní.

Sama Babišová Blesku řekla, že ji v té chvíli vůbec nenapadlo, že by měla věci proclít. „Okamžitě jsem sbalila všechny věci včetně dárků pro děti a odjela je proclít. Teď už je všechno v pořádku, ale můžu vám říct, že mi z toho nebylo vůbec dobře,“ uvedla.

Zpráva o pokusu pašování se v médiích rychle rozšířila. Televizní stanice Barrandov mediálního magnáta Jaromíra Soukupa dokonce dnes večer upravila svůj program a mimořádně po osmé hodině večerní odvysílá reportáž na toto téma.

Ve Spojených státech jsem nenakupoval, na to jsem fakt neměl čas. Když jsme si uvědomili, že Monika neproclila kabelku,...

Posted by Andrej Babiš on 24. duben 2015