Pátrání po zmizelém malajsijském letadle po více než dvou letech skončí

Úlomek letadla nalezený na Réunionu

Úlomek letadla nalezený na Réunionu Zdroj: CTK

Pátrání po boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, který před více než dvěma roky zmizel cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, by mohlo být již v červenci ukončeno. Australský úřad, který pátrání vede, podle deníku The Daily Telegraph nyní přiznává, že stroj možná nebude nikdy nalezen.

Malajsijský letoun s 239 lidmi na palubě se 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od plánované dráhy letu. Předpokládá se, že stroj spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie. Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 tisících kilometrů čtverečních, žádné stopy ale zatím nenašly.

Šéf australského úřadu pro bezpečnost dopravy Martin Dolan připustil, že pátrání na dně Indického oceánu ve vymezené oblasti bylo téměř dokončeno a že případ možná nebude nikdy vyřešen. „Dostali jsme se do bodu pátrání, kdy musíme vzít v úvahu možnost, že letadlo nenajdeme,“ řekl Dolan televizi ABC. „Rodiny (cestujících) budou rozhořčené a zklamané,“ dodal Dolan s tím, že však stále ještě zůstává optimistický.

Většina plochy prohledaná

Podle Dolana pátrači prohledali bez úspěchu již 90 procent vytyčené zóny. Několik kusů trosek, které podle expertů pocházejí ze zmizelého boeingu, bylo však vyplaveno na ostrově Réunion, v Jihoafrické republice, v Mosambiku a na Mauriciu.

Malajsie, Austrálie a Čína utratily za prohledávání oceánu v přepočtu již 3,1 miliardy korun a nehodlají pokračovat v pátrání mimo vytyčenou zónu, pokud by se neobjevil nějaký významný důkaz.

Dolan již dříve prohlásil, že pokud se letoun nenajde ve vytyčené oblasti, bude to naznačovat, že někdo letadlo unesl.