Pekingský smog převyšuje normy desetkrát, jezdit smí jen auta se sudými SPZ

Smog v Pekingu

Smog v Pekingu Zdroj: CTK

Čínská státní televize vyzývala obyvatele smogem postiženého Pekingu, aby zůstali pozitivní, usmívali se a víc pili čaj. V čínské metropoli platí kvůli extrémnímu znečištění ovzduší již třetí den nejvyšší stupeň ohrožení. Školy a mnohé továrny jsou uzavřeny a provoz na stavbách a na silnicích je omezený. Čínský list China Daily uvedl, že smogovou krizí je nyní postiženo přes 300 milionů lidí na severu země.

Hladina znečištění vzduchu v Pekingu nadále až desetkrát přesahuje úroveň, kterou jako bezpečnou stanovuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle agentury AFP se ve městě plní nemocnice, kam přicházejí lidé s dýchacími problémy. WHO ale v úterý Čínu pochválila, že se nesnaží fakta před občany skrývat. „Znamená to, že úřady berou otázku kvality vzduchu a z toho plynoucích zdravotních problémů vážně,“ poznamenal zástupce WHO v Číně Bernhard Schwartländer.

Státní televize CCTV dnes zveřejnila na internetu rady pro obyvatele Pekingu, jak snáze přežít současnou situaci, kdy je město zahaleno šedožlutým smogovým příkrovem. „Usmívejte se a snažte se být pozitivní (je naděje, že zítra už bude smogu méně),“ napsala televize na webu. Kromě toho radí lidem nevycházet z domu, pokud to není nezbytně nutné, smrkat, víc pít čaj, méně kouřit a po příchodu zvenku si omývat kůži.

S podobnými tipy přišly v posledních dnech také úřady ve 23milionovém Pekingu. Lidé by si podle nich měli například vyplachovat ústa a nenosit kontaktní čočky. Agentura Nová Čína dnes uvedla, že ekologické úřady tvrdě postihují firmy, které ignorují třídenní zákaz provozu. „Některé podniky znečišťující životní prostředí, včetně jedné kamenické továrny a několika textilek, pokračovaly v úterý v činnosti navzdory vyhlášení červeného stupně ohrožení,“ napsala Nová Čína.

Do ulic Pekingu dnes nebyly vpuštěny dva miliony soukromých vozidel se sudými čísly na poznávacích značkách. V úterý museli nechat doma auta naopak majitelé s lichými čísly na značkách. Do úterního večera ale policisté přistihli 3690 vozů, které zákaz porušily. Mimořádná opatření mají v Pekingu zůstat v platnosti nejméně do čtvrtka, kdy by podle meteorologů mohl zlepšit situaci příchod studené fronty.