Pellegrini vyslyší Kisku, Jozef Ráž mladší vnitro nepovede

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini Zdroj: profimedia.cz

Pravděpodobný příští slovenský premiér Peter Pellegrini předloží ve středu prezidentu Andreji Kiskovi nový návrh na složení kabinetu, který po demisi premiéra Roberta Fica sestavuje současná tříčlenná koalice. Pellegrini to řekl poté, co Kiska předtím jeho původní návrh odmítl.

Na ostře sledovanou funkci ministra vnitra Pellegrini navrhne dosavadního ministra zdravotnictví, nestraníka Tomáše Druckera. Původně se měl do čela vnitra postavit syn populárního zpěváka Jozef Ráž mladší, vůči kterému naznačil Kiska své výhrady. Novou ministryní zdravotnictví by měla být dosavadní státní tajemnice (náměstkyně) na tomto ministerstvu Andrea Kalavská.

"V zájmu vyřešení této situace v co nejkratší době (...) jsme se rozhodli, že panu prezidentovi doručím nový návrh na jmenování členů vlády," řekl dosavadní vicepremiér Pellegrini, který minulý týden dostal od Kisky pověření k sestavení nové vlády. Dodal, že s Kiskou nový návrh na složení kabinetu už konzultoval.

Pellegrini současně zpochybnil možnost prezidenta odmítnout návrh na složení nové vlády.

Podle ústavy má hlava státu volné ruce při výběru premiéra, byť podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh premiéra již prezident musí jmenovat členy kabinetu. Pellegrini premiérem jmenován ovšem dosud nebyl.