Pelosiová přistála na Tchaj-wanu. Čína chce reagovat vojenským cvičením

Lidé na Tchaj-wanu čekají na příjezd šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Lidé na Tchaj-wanu čekají na příjezd šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Zdroj: ČTK / AP / Chiang Ying-ying

Lidé na Tchaj-wanu čekají na příjezd šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.
Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.
Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.
4
Fotogalerie

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes přiletěla na Tchaj-wan navzdory čínským hrozbám, že takový krok bude mít vážné následky. Ve středu se má setkat s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a podle zasvěcených zdrojů, které citovala agentura Reuters, je na programu také schůzka se skupinou aktivistů otevřeně kritizujících stav lidských práv v Číně. Čínské ministerstvo zahraničí po příletu Pelosiové na ostrov vydalo prohlášení, v němž návštěvu ostře odsoudilo. Podle něj má tato cesta závažný dopad na politické základy čínsko-amerických vztahů a narušuje svrchovanost Číny. Čína bez odkladu zahájí námořní a letecké cvičení v okolí Tchaj-wanu, píše agentura AFP.

„Návštěva naší kongresové delegace na Tchaj-wanu je poctou neochvějnému závazku Spojených států podporovat tchajwanskou demokracii,“ uvedla Pelosiová v prohlášení krátce po přistání v Tchaj-peji. „Americká solidarita se 23 miliony obyvatel Tchaj-wanu je dnes, kdy svět stojí před volbou mezi autokracií a demokracií, důležitější než kdy jindy.“

Peking cestu odsoudil. „(Návštěva) podkopává mír a stabilitu v Tchajwanské úžině a vysílá vážně míněný signál separatistickým silám usilujícím o 'nezávislost Tchaj-wanu',“ uvedlo čínské ministerstvo v prohlášení, které zveřejnila oficiální tisková agentura Nová Čína.

„Čína se proti tomu důrazně ohrazuje a ostře to odsuzuje. Na světě existuje pouze jedna Čína, Tchaj-wan je nezcizitelnou součástí čínského území a vláda Čínské lidové republiky je jedinou legální vládou zastupující celou Čínu,“ dodalo čínské ministerstvo zahraničí.

Už před samotnou návštěvou Peking varoval, že pokud Pelosiová navštíví Tchaj-wan, který Čína pokládá za svou odpadlickou provincii, nebude čínská armáda nečinně přihlížet. „Američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I.

Bílý dům mezitím varoval Čínu před přehnanou reakcí na cestu Pelosiové na Tchaj-wan a vyslal čtyři válečné lodě na „rutinní“ nasazení východně od ostrova, informoval server NDTV.

Podle místních médií Čína před příletem Pelosiové na Tchaj-wan uzavřela vzdušný prostor nad Tchajwanskou úžinou pro všechna civilní letadla; nad linií rozdělující Tchajwanskou úžinu krátce před příletem Pelosiové proletěly čínské vojenské letouny, dodal NDTV. Podle tchajwanského ministerstva obrany ale šlo o falešnou informaci a čínské letouny SU-35 Tchajwanskou úžinu nepřekročily.

Na letišti v tchajwanské metropoli Tchaj-peji se shromáždily davy lidí skandujících: „Vítejte, Pelosiová!“ Uvítali tak přílet stroje, který byl od svého startu z Kuala Lumpuru nejsledovanějším letounem na světě, jak se uživatelé internetu snažili zjistit, jestli Pelosiová po skončení oficiální návštěvy Malajsie skutečně zamíří na Tchaj-wan.