Pentagon se bojí šmírování ze strany Ruska a Číny, řešení může přinést laserová technologie

Pentagon

Pentagon Zdroj: Profimedia

Bezdrátové sítě a radiofrekvenční komunikace. Právě na tyto dorozumívací kanály spoléhají americké vojenské jednotky při vzájemné výměně informací nejvíce. I proto si chce americká armáda do budoucna pojistit bezpečnost přenosu těchto velmi citlivých sdělení. Pentagon proto začal testovat nový komunikační laserový systém, který má být pro protivníka hůře zachytitelný a narušitelný.

K přípravě zavedení nové technologie dochází v době rostoucích obav Američanů z možných úniků dat, napsal server Sciencealert. Největší nebezpečí hrozí USA z Číny a Ruska. Ty mohou být schopny proniknout do stávajících komunikačních systémů, narušit je či změnit tak, aby příjemce informací zmátly. Především Moskva je podezřelá z využívání těchto praktik, píše server.

Pověřená agentura proto vyvíjí speciální senzory a hardware na odesílání a přijímání signálů skrze laserové paprsky. Do tříletého projektu investovalo americké ministerstvo obrany zatím 45 milionů dolarů (miliardu korun).

Jako první začalo testovat nový komunikační systém americké námořnictvo na japonském ostrovu Okinawa. Toto místo si námořnictvo vybralo kvůli zdejšímu velmi náročnému a vlhkému prostředí a velmi rychle se měnícímu počasí. Laser, který má být téměř nezachytitelný a oddělený od radiofrekvenčního spektra, tak v srpnu zažil velmi náročný start.

„Když jsme systém poprvé viděli, mysleli jsme si, že bude jeho obsluha daleko náročnější. Když se námořníci o této technologii dozvěděli znervózněli. Jakmile ale začali přístroj poprvé ovládat, bylo to pro ně snazší, než předpokládali,“ řekl seržant William Holt, správce kybernetických systémů.

Armádním inovacím nahrává také přístup amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten už dříve oznámil, že vojenský rozpočet na příští finanční rok dosáhne rekordní výše přesahující 16 bilionů korun. "Posílíme naši armádu jako nikdy předtím," zdůraznil Trump. "Věříme, že naši vojáci si zaslouží nástroje, vybavení a prostředky, které vydobyli, když cedili krev, pot a slzy," dodal.

Rusko by mělo v příštích pěti letech výdaje na obranu naopak snížit, uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Důvodem má být snaha o zlepšení vztahů s USA a Evropskou unií. Prezident Vladimir Putin tvrdí, že vojenský rozpočet na letošek bude zhruba jeden bilion korun. Západní země však odhadují, že reálné ruské výdaje budou vyšší.

Čínský rozpočet na obranu letos vzroste oproti loňsku o 8,1 procenta, což je nejvíce za poslední tři roky. Letos mají výdaje podle Reuters činit zhruba 3,6 bilionukorun. Diplomaté citovaní agenturou nicméně soudí, že skutečná suma vynaložená na obranu bude mnohem vyšší a část z ní se schová za civilní výdaje.