Perla Marie Antoinetty se vydražila za rekordní částku

Perla královny Marie Antoinetty

Perla královny Marie Antoinetty Zdroj: profimedia.cz

Perla královny Marie Antoinetty
Perla královny Marie Antoinetty
Perla královny Marie Antoinetty
Perla královny Marie Antoinetty
5
Fotogalerie

Přívěsek s velkou perlou, který kdysi patřil francouzské královně Marii Antoinettě, byl dnes vydražen v aukční síni Sotheby's v Ženevě za 32 milionů dolarů (736 milionů korun). Podle Sotheby's jde o rekordní cenu za perlu vydraženou v aukci. Dražba klenotů z majetku parmských Bourbonů vynesla celkem přes 53 milionů švýcarských franků (1,2 miliardy korun).

„Perla královny Marie Antoinetty“, jak se přívěsek s velkou perlou ve tvaru kapky a s diamanty nazývá, patřil k nejočekávanějším ze stovky dražených položek. Odhadovaná cena přívěsku se podobně jako u dalších šperků nabízených v tomto bloku pohybovala mezi jedním a dvěma miliony dolarů.

Nový majitel za vzácný šperk ovšem zaplatí víc než jen vydraženou cenu. Se všemi poplatky ho bude koupě celkem stát 36 165 000 dolarů, sdělila na svém webu aukční síň.

Desítka šperků, které původně patřily Marii Antoinettě, manželce krále Ludvíka XVI. a dceři české královny Marie Terezie, přitahovaly na sebe v rámci aukce největší pozornost. Klenoty, mezi nimiž jsou například i perlové náhrdelníky, brože nebo diamantové náušnice, měly vesměs pohnuté osudy. Některé z nich Marie Antoinetta v roce 1791 poslala přes Brusel do Vídně v naději, že se brzy setká se svou rakouskou rodinou. Ona i její manžel ale byli o dva roky později popraveni. Šperky získala jejich jediná přeživší dcera Marie Terezie, která se provdala za Ludvíka Antonína Bourbonského. V majetku bourbonsko-parmské dynastie pak zůstaly dalších dvě stě let.