Peter Fisher: Vyspělé země potřebují nový motor růstu

průmysl - ilustrační

průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Vyspělé země podle amerického ekonoma Petera Fishera potřebují najít nový motor růstu. Kvůli stárnutí obyvatelstva a nedávné hluboké finanční krizi se již nemohou spoléhat na dva hlavní tahouny v uplynulých zhruba 60 letech - spotřebu podloženou poválečnou "největší populační revolucí v historii planety" a půjčováním proti budoucím příjmům. Otázkou podle Fishera je, jak dlouho přechod k jinak založené ekonomice bude trvat.

Světové hospodářství kvůli tomu, že vyspělým státům dochází dech, prochází výraznou transformací. „Je to něco, co se neděje jednou za tři roky nebo pět let, ale jednou za 30 až 50 let. Jde o velké změny,“ řekl na setkání se zahraničními novináři Fisher. „Motory světového růstu se posouvají,“ dodal.

Ekonom, který v minulosti působil například na americkém ministerstvu financí a nyní pracuje pro jednoho z největších světových správců investic, společnost BlackRock, přitom poukázal na hospodářskou expanzi rozvojových zemí v posledních 20 letech. Podotýká přitom, že jde o růst tažený investicemi, za nímž pokulhává spotřeba.

I čínský růst poháněný investicemi má své hranice

Dobrým příkladem takového trendu je Čína, kde investice tvoří zhruba polovinu hrubého domácího produktu. Fisher nicméně upozorňuje na to, že i růst poháněný investicemi má své limity.

„Problém například současné Číny spočívá v tom, že je velmi těžké růst, pokud investice tvoří velký podíl vaší ekonomiky. Pokud polovinu vaší ekonomiky tvoří investice, pak každý rok musíte postavit stejný počet nových věcí jako o rok dříve a ještě něco navíc, abyste rostli,“ řekl ekonom.

Pokud podle něj země postaví „pouze“ stejné množství dálnic, železnic či letišť, pak je její růst poloviční, protože polovina ekonomiky přestala růst. „Nenechte se mýlit. Jde o úžasný, herkulovský výkon. Budoucnost Číny je zářivá, pokud dokáže tolik investovat. Je jen třeba mít na paměti, že takový růst má hranice,“ uvedl Fisher. Peking tak v dohledné době bude muset přijít na to, jak povzbudit domácí spotřebu, aby našel jiný zdroj růstu.

Růst USA nemůže spoléhat jen na spotřebu

Spojené státy naopak podle Fishera na spotřebu jako tahouna růstu spoléhat nemohou. Utrácení domácností tu sice stále odpovídá za dvě třetiny růstu hospodářství, lidé se ale potýkají s dluhy z minulosti i malým růstem příjmů. Domácnosti také po zkušenostech z nedávné hluboké recese budou pravděpodobně více šetřit.

Fisher tak patří mezi ekonomy, podle kterých americká ekonomika v nadcházejícím období poroste jenom mírně. Očekává růst v průměru nejvýše kolem dvou procent. Za příznivou zprávu nicméně označuje samotnou zkušenost, že ekonomika poroste.