Pětice velkých bank zaplatí za manipulaci s devizami 5,7 miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Pět velkých mezinárodních bank zaplatí americkým a britským úřadům pokutu v celkové výši zhruba 5,7 miliardy dolarů (asi 140 miliard korun). Banky tak ukončí vyšetřování, které proti nim americká vláda vedla kvůli manipulacím na devizovém trhu, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti. Banky se tím zároveň vyhnou trestnímu stíhání. Podle agentury AP je to poprvé za více než 20 let, kdy velké finanční instituce byly nuceny přiznat trestnou činnost.

V rámci dohody přiznaly vinu na manipulaci se směnnými kurzy americké banky JPMorgan Chase & Co a Citigroup a britské Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS). Uvedly, že skupina jejich devizových obchodníků, která si říkala „Kartel“, si v období mezi prosincem 2007 a lednem 2013 vyměňovala informace o obchodních příkazech klientů a s jejich pomocí manipulovala k vlastnímu prospěchu s kurzy amerického dolaru a eura.

Švýcarská bankovní skupina UBS přiznala vinu za manipulaci s klíčovými globálními úrokovými sazbami, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

JPMorgan Chase se vyhne stíhání tím, že americkému ministerstvu zaplatí 550 milionů dolarů, Citigroup mu uhradí 925 milionů dolarů. Barclays dostala pokutu 650 milionů USD a RBS bude muset za ukončení vyšetřování zaplatit 395 milionů USD.

Miliardové pokuty

Součástí celkové pokuty je částka 1,6 miliardy dolarů, kterou budou tyto banky muset zaplatit americké centrální bance (Fed). Barclays navíc pošle 1,3 miliardy dolarů úřadu pro finanční služby státu New York, americké Komisi pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) a britskému úřadu pro dohled nad praktikami na finančním trhu.

UBS už dříve oznámila, že zaplatí úřadům pokutu 545 milionů dolarů. Banka přistoupila na to, že přizná vinu v případu manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (LIBOR), od níž se odvozují úroky pro řadu soukromých i veřejných transakcí. Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Denně se na něm zobchodují měny v hodnotě zhruba 5,3 bilionu dolarů (více než 130 bilionů korun).

Banky propustily jen několik lidí

S výjimkou Barclays se většina účastníků dnešních dohod zapojila už do prvního vyrovnání v této věci z loňského listopadu. Celková částka pokut, které banky zaplatí, tak dosáhne téměř devíti miliard dolarů, sdělilo ministerstvo.

Počet obchodníků, kteří se do nelegálních aktivit na devizovém trhu zapojili, byl nízký. JPMorgan uvedla, že propustila jednoho člověka, Citigroup rozvázala pracovní poměr s devíti zaměstnanci a Barclays uvedla, že propustí osm lidí.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému, zároveň ale jedním z nejméně regulovaných. Obchoduje se na něm 24 hodin denně a zobchodují se na něm měny v denní hodnotě zhruba 5,3 bilionu dolarů (více než 130 bilionů Kč).