Pilot zříceného airbusu bezdůvodně klesal už během předchozího letu

Záchranáři u trosek letounu Germanwings

Záchranáři u trosek letounu Germanwings Zdroj: ctk/AP

Druhý pilot letadla německé společnosti Germanwings, které se v březnu zřítilo ve francouzských Alpách, vyzkoušel navedení letounu na sestupný kurz už při letu z Düsseldorfu do Barcelony. S odvoláním na zdroje z vyšetřování havárie to uvedl německý deník Bild. Týž den při zpátečním letu druhý pilot nechal stroj zřítit, zahynulo přitom všech 150 lidí na palubě.

Vyšetřovatelé uvádějí, že letadlo přešlo cestou do Barcelony do „několikaminutového kontrolovaného klesání, k němuž nebyl žádný technický důvod“. Kopilot Andreas Lubitz tak záměrně vyzkoušel odklonění letu z plánovaného kurzu.

„Není vyloučeno, že (Lubitz) nechtěl svůj čin při letu do Barcelony pouze vyzkoušet, ale i uskutečnit,“ uvedl Bild. Podle deníku tak vše naznačuje, že druhý pilot svou sebevraždu v kabině letadla plánoval, a není pravděpodobné, že při letu z Barcelony jednal v afektu.

Letadlo nízkonákladových aerolinek Germanwings se zřítilo 24. března. Podle dosavadních závěrů vyšetřování využil Lubitz toho, že kapitán letounu odešel na toaletu, zablokoval vstup do pilotní kabiny, navedl stroj na klesání a nechal ho zvyšovat rychlost. Letadlo narazilo do horského masivu v rychlosti 700 kilometrů za hodinu a nikdo na jeho palubě nepřežil.

Lubitz podle německé prokuratury před osudným letem hledal na internetu informace o sebevraždách a zabezpečení dveří kokpitu. Na den nehody měl od lékaře neschopenku, kterou našla policie u něj doma roztrhanou. V minulosti se léčil s depresemi.