Plamenomety i audiokazety: čtěte, na co všechno chtějí Američané dát Číňanům cla

Audiokazeta, ilustrační foto

Audiokazeta, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Plán amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést vůči Číně speciální cla na zboží v hodnotě cca 50 miliard dolarů na dovážené produkty nabírá konkrétnější kontury. Trumpova kancelář zveřejnila seznam přibližně 1300 položek, kterých se má nové 25procentní clo týkat.

 

V seznamu, který zahrnuje několik stovek položek, se vyskytuje zboží různého charakteru. Jak uvedla CNN, do rozsáhlého listu se dostaly třeba plamenomety, helikoptéry, části letadel, trajekty, nukleární reaktory, sněžné pluhy nebo audiokazety. Seznam zahrnuje také různé druhy medicínských pomůcek jako umělé části těla, katétry, naslouchací pomůcky nebo testy na malárii.

Úřad obchodního zmocněnce Spojených států se pro agenturu Reuters vyjádřil, že seznam vytvořil počítačový algoritmus, který měl vybrat produkty, které by způsobily co největší bolest pro čínsky export, a zároveň představovaly co nejmenší škody pro americké spotřebitele.

Celá situace vznikla jako reakce USA na porušování patentů a kopírování produktů amerických značek. Čína se vyjádřila, že Trumpova opatření mohou Světovou organizaci obchodu uvést do nebývalého nebezpečí a vyvolat tak obchodní válku, která by v konečném důsledku byla negativní pro obě strany.