Slovensko je blíž novým stíhačkám. Vláda Spojených států schválila prodej letounů F-16

F-16

F-16 Zdroj: profimedia.cz

F-16
F-16
F-16
4
Fotogalerie

Americká vláda v úterý schválila možnost prodeje stíhaček F-16 Slovensku, kde by mohly nahradit dosluhující ruské stroje MiG-29. Podle slovenských médií se ale Bratislava dosud nerozhodla, zda americké letouny koupí. Ve hře stále zůstávají švédské stíhačky JAS 39 Gripen.

Slovensko již za předchozí vlády v roce 2015 začalo vyjednávat se Švédskem o pronájmu gripenů, které používá i česká armáda. Nynější slovenský ministr obrany Peter Gajdoš loni novinářům ale řekl, že jednání musela začít od začátku, protože švédská strana nemá zájem o pronájem letových hodin, jak tomu bylo v případě Česka. Mezitím země dostala nabídku na dodávku amerických stíhaček.

Podle AFP dala vláda prezidenta Donalda Trumpa zelenou prodeji 14 strojů F-16, náhradních dílů a raket vzduch-vzduch za 2,91 miliardy dolarů (60 miliard korun) na Slovensko. O možné zakázce pro výrobce Lockheed Martin informovala Kongres, jehož schválení dodávka na Slovensko podléhá.

"Nynější slovenské stíhací letouny nejsou schopny součinnosti s americkými silami ani s regionálními spojenci," uvedlo ministerstvo obrany USA v důvodové zprávě. Zároveň informovalo, že vláda schválila i zbrojní dodávky dalším americkým spojencům Španělsku a Británii.

Slovenský list Denník N dnes napsal, že o schválení slovenského kontraktu bude americký Kongres jednat v nejbližších dnech. Součástí dohody má být i návrh splátkového kalenádáře. Američané podle slovenského listu nabízejí Bratislavě nejmodernější verzi F-16, která dosud není v sériové výrobě.