Po atentátu na autobus zemřelo v Turecku třináct vojáků

Turecko

Turecko Zdroj: reuters

Turecko
Turecko
Turecko
4
Fotogalerie

Ve středotureckém městě Kayseri přišlo při atentátu na autobus o život 13 vojáků. Podle ministra vnitra Süleymana Soylua zranění utrpělo 55 osob. Guvernér provincie Kayseri řekl, že šlo o teroristický útok na autobus s vojáky. Prezident Recep Tayyip Erdogan v prohlášení uvedl, že Turecko bylo vystaveno útoku teroristů.

Nálož vybuchla u areálu univerzity v Kayseri. Autobus se zastavil na červenou na křižovatce a v té chvíli se k němu podle turecké televize NTV přiblížilo auto a explodovalo. V autobusu byli podle vicepremiéra Veysiho Kaynaka kromě civilistů také vojáci, kteří nebyli ve službě a měli volný den.

Soylu řekl, že do nemocnice bylo převezeno 55 zraněných, z nichž 12 je na jednotce intenzivní péče a stav šesti je kritický. Počet obětí tedy může ještě vzrůst. Soylu pohrozil odvetou.

Bilanci 13 mrtvých a 55 zraněných potvrdil také Erdogan. Ve svém prohlášení útok připsal "separatistické teroristické organizaci", což je termín, jakým prezident označuje separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). Prezident také sdělil, že útoky tohoto druhu nejsou nezávislé na dění v Sýrii a Iráku.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Načasován byl přesně týden po atentátu, při němž v Istanbulu zahynulo 44 lidí. Přihlásila se k němu radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK) s vazbami na PKK, řazenou v Turecku k teroristickým skupinám. Policie pak při raziích po celém Turecku pozatýkala stovky osob podezřelých z vazby na kurdské separatisty. Útok byl cílen na policisty, jichž bylo mezi oběťmi 36. Zraněno bylo na 150 lidí.

Kaynak dnešní útok přirovnal k tomu v Istanbulu, který byl spáchán před stadionem klubu Beşiktaş. "Pumový útok se svým stylem podobá útoku na Beşiktaş," řekl Kaynak.