Po sedmiletém vyjednávání uvolní Japonsko a Austrálie vzájemný obchod

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC-BY-SA-2.0-DE: Sparklemotion - Wikimedia Commons

Japonsko a Austrálie se po sedmiletém vyjednávání dohodly na základním rámci smlouvy o uvolnění vzájemného obchodu. Podobnou dohodu se budou snažit uzavřít s Tokiem i Spojené státy, aby tím uvolnily zablokovaná jednání o široké zóně volného obchodů zvané Transpacifické partnerství (TPP) mezi zeměmi z obou stran Tichého oceánu.

„Po sedmi dlouhých letech vyjednávání jsme uzavřeli dohodu,“ prohlásil v Tokiu australský ministr obchodu Andrew Robb. Oficiálně by měli smlouvu oznámit po dnešních jednáních australský premiér Tony Abbott a jeho japonský protějšek Šinzó Abe.

Hlavními body dohod obou zemí je snížení japonských cel na australské hovězí a zrušení australských cel na dovoz japonských automobilů, uvedly australské deníky. Dohoda umožňuje Tokiu zachovat cla na politicky citlivý dovoz zemědělských produktů, dává japonské vládě podněty pro jednání s Washingtonem, který požaduje zrušení cel v celém TPP bez výjimky.

Do Japonska má dnes dorazit nejvyšší americký obchodní diplomat Michael Froman, aby vyjednal zlepšení přístupu amerických zemědělských produktů a automobilů na japonský trh. Tato otázka je klíčem k odblokování rozhovorů o TPP. Obchodní vyjednávači mají připravit půdu pro návštěvu prezidenta Baracka Obamy v Japonsku ke konci dubna.

Transpacifické partnerství by se mělo stát největší zónou volného obchodu na světě. Mělo by se do něj zapojit 13 zemí, které se na výkonu světové ekonomiky podílejí 40 procenty. Původně měla být dohoda uzavřena do konce loňského roku.