Počet obětí bouře Sandy šplhá ke stovce

Následky hurikánu Sandy

Následky hurikánu Sandy Zdroj: profimedia.cz

Severovýchod Spojených států se jen pomalu vzpamatovává z devastující bouře Sandy, která po sobě v nejlidnatějších částech země zanechala nejméně 92 mrtvých a škody za desítky miliard dolarů. Počet jmen na seznamu mrtvých podle záchranářů není u konce. V New Yorku postupně obnovují provoz metro, autobusové linky i všechna letiště, jen obtížně se ale se situací vyrovnávají nejhůř postižená místa v New Jersey.

Bouře Sandy již přestala kohokoli ohrožovat, zanikla. Předtím největší spoušť v USA zanechala na pobřeží státu New Jersey. Pobřežní promenády jsou zničené, mola odplavil příboj a zábavní atrakce trčí ve vlnách odhozené desítky metrů od břehu. Guvernér státu Chris Christie odložil oslavy svátku Halloween na příští pondělí s vysvětlením, že duchařské žerty se neslučují s potemnělými ulicemi, popadanými stromy a strženým elektrickým vedením.

Hasičům a záchranářům zazpívají hvězdy pop music

Televizní stanice NBC oznámila, že dnes bude z newyorského Rockefellerova střediska přenášet benefiční koncert, který pro americký Červený kříž uspořádají hvězdy showbyznysu. Očekává se účast Bruce Springsteena, Jona Bon Joviho, Billyho Joela, Christiny Aguilerové a Stinga. Zpěváci chtějí podle pořadatelů poděkovat hasičům, policistům a pracovníkům vládních agentur za jejich pomoc při zvládání následků bouře.

Počet obětí hurikánu se ve čtvrtek oficiálně zvýšil na 92 a podle úřadů dále poroste s tím, jak budou záchranáři postupovat při průzkumu poničeného pobřeží. V New Yorku zahynulo nejméně 38 lidí, z toho téměř polovina na Staten Islandu, který bouří utrpěl zřejmě nejvíc ze všech částí města. Dvanáct lidí zahynulo ve státě New Jersey. Mrtvé hlásí dalších šest států USA. Bouře připravila o život také nejméně jednu osobu v Kanadě.

Severovýchod země zůstává ve tmě

Bez elektřiny je dosud na severovýchodě USA na 4,5 milionu domácností a firem, uvedlo dnes ministerstvo energetiky. Dodávka proudu ještě nebyla obnovena pro 650 tisíc domácností a firem v New Yorku a jeho severních předměstích, z nichž třetina je na Manhattanu.

Americká vláda také oznámila, že bude do 9. listopadu platit náklady za elektřinu a veřejnou dopravu osmi nejhůře postiženým okresům v New Jersey. Na Manhattanu se situace postupně vrací do normálu. Tři mosty spojující nejrušnější část New Yorku s Brooklynem jsou už průjezdné, autobusy se vrátily do ulic a turistům se dokonce otevřela i vyhlídková plošina na budově Empire State Building.

Obsazenost aut: nejméně tři cestující

Z nařízení starosty Michaela Bloomberga policie nevpouští na Manhattan osobní vozidla, v nichž sedí méně než tři lidé. Radnice tak chce zajistit co největší vytíženost automobilů v naději, že pomůže přehuštěné dopravě směřující do centra.

Podle šéfa podzemní dráhy Josepha Lhoty už začalo fungovat 14 z 23 linek metra, žádné vlaky ale zatím nejely na jižní Manhattan zasažený bouří nejvíce. „Hranicí zkázy“ je 34. ulice, která odděluje severní rezidenční čtvrti šťastlivců, kteří živlu unikli, od dolního Manhattanu zaplaveného vodou a vyřazeného z dodávky elektřiny.

Odhad škod - 50 miliard dolarů

Podle odhadů společnosti Moody's způsobila bouře přímé škody za 30 miliard dolarů a o dalších asi 20 miliard výnosů připravila obchodníky, tedy celkem 50 miliard. Také společnost Eqecat, která zprvu hovořila o asi 20 miliardách, dnes škody odhadla až na 50 miliard dolarů.

Televize NBC informovala, že mezi Sewarenem v New Jersey a newyorským Staten Islandem bouře poškodila nádrže v rafinerii společnosti Motiva, která patří ropnému gigantu Shell. Do moře uniklo už 1,14 milionu litrů nafty. Čištění zajišťuje americká pobřežní hlídka, stovky jejích pracovníků vystavěly kolem postiženého místa norné stěny.

Hurikán Sandy si vyžádal v karibské oblasti 69 mrtvých a poté v noci na úterý udeřil na rozsáhlou oblast severovýchodního pobřeží USA. Během čtvrtka se bouře ve vnitrozemí rozpadla.

Do té doby ale ovlivnila finišující prezidentskou kampaň. Zatímco Obama politiku odložil a vrhl se na organizování pomoci, jeho republikánský sok Mitt Romney zmírnil slovník a ušetřil Obamu prozatím tvrdší kritiky.

Přerušení kampaně v klíčovém okamžiku nebude mít podle Obamových poradců na výsledek voleb zásadnější vliv. Prezident má naopak příležitost ukázat, že situaci v kritických chvílích kontroluje. Podle průzkumu listu The Washington Post a televize ABC je osm z deseti obyvatel USA s postupem prezidenta spokojeno, dobré zvládnutí krize oceňují i republikánští voliči. a Romney se dnes do kampaně vrátili.