Počet obětí zemětřesení na Tchaj-wanu se zvýšil na 114

Trosky bytového komplexu na Tchaj-wanu

Trosky bytového komplexu na Tchaj-wanu Zdroj: ctk/AP

Na nejméně 114 již stoupl počet obětí silného zemětřesení, které před týdnem zasáhlo Tchaj-wan. Drtivou většinu mrtvých záchranáři vyprostili z trosek sedmnáctipodlažního bytového domu ve městě Tchaj-nan na jihu ostrova. Jen dva lidé zemřeli na jiných místech ve městě. Záchranné práce se nachýlily ke konci, oznámil starosta Tchaj-nanu. Všichni pohřešovaní již byli nalezeni.

Úřady zadržely stavitele a dva architekty, kteří jsou za stav budovy před zřícením odpovědní. Jsou podezřelí ze zabití z nedbalosti, zatím ale nikdo nebyl oficiálně obviněn. Pád domu ukázal, že byl podle všeho postaven s nevyhovujícím materiálem. Na fotografiích z místa neštěstí byly vidět mimo jiné modré plechovky od stolního oleje, které byly patrně použity při stavbě jako výplň ve stěnách.

Veškeré záchranné práce se soustředily zejména na sedmnáctipatrovou budovu. V ní bylo registrováno 256 obyvatel, z trosek domu ale záchranáři vytáhli mnohem více lidí, a tak se ukázalo, že budovu obývalo více osob. Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v sobotu ráno místního času jižní část ostrova Tchaj-wan. V září 1999 ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo na 50 tisíc budov.