Počet obětí zemětřesení v Itálii vzrostl na 247

Zemětřesení v Itálii

Zemětřesení v Itálii Zdroj: CTK

Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
7
Fotogalerie
Počet obětí středečního zemětřesení ve střední Itálii se zvýšil na 247, oznámil dnes úřad pro civilní ochranu. Tento údaj ale zřejmě nebude konečný. Záchranářské práce pokračují, podílí se na nich na 5400 osob. Informovaly o tom světové agentury. V nemocnici skončilo zatím 264 osob.

Epicentrum bylo nedaleko regionu Aquila, kde v roce 2009 při podobně silném zemětřesení zemřelo přes 300 osob. První otřesy půdy o síle zhruba šesti stupňů překvapily obyvatele ve spánku, poté následovalo přes 200 dalších záchvěvů, z nichž ale jen jeden překročil intenzitu pěti stupňů. Plný rozsah zkázy se záchranářům odkryl po východu slunce. Následné otřesy v průběhu dopoledne i odpoledne vyvolaly paniku.

Itálii odpoledne zasáhly následné otřesy o síle 4,9 stupně
Nové otřesy o síle 4,9 stupně odpoledne zasáhly oblasti Itálie, kde brzy ráno udeřilo silné zemětřesení. Následné záchvěvy mezi obyvatelstvem vyvolaly paniku, informovala s odvoláním na italská média agentura APA.
Nové zemětřesení pocítili hlavně lidé ve městě Arquata del Tronto, které se teprve vzpamatovává z ranních otřesů. Ty pobořily mnoho starších domů, v jejichž sutinách se pátrá po případných dalších obětech.

Následné otřesy pokračovaly i během dnešního dne. Jeden z nich o síle 4,7 stupně měl epicentrum asi sedm kilometrů východně od města Norcia rovněž ve střední Itálii v provincii Perugia. Experti ho zaznamenali v 5:40 ráno.

O desítkách obětí hovořil starosta těžce postiženého městečka Amatrice Sergio Pirozzi. Více než polovina města je v troskách. Několik lidí, včetně dětí či jeptišek, se podařilo vyprostit živé. Někteří ale utrpěli vážnější zranění a jeden sedmiletý chlapec po převozu do nemocnice zemřel.

Desítky mrtvých hlásí další města a vesnice. V samotném Amatrice bylo hodně turistů, protože v sobotu tam měl začít kulinářský festival.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny italského parlamentu Laury Boldriniové navštívila své rodiště Marche ve střední části země a prohlásila, že z této vesnice nezbylo vůbec nic. „Vypadá, jak kdyby byla vybombardovaná,“ řekla.¨

Italský prezident Sergio Mattarella vyzval národ k jednotě a komisař Evropské unie pro humanitární pomoc a řízení krizí Christos Stylianidis již přislíbil Římu pomoc. Organizace sdružující dárce krve vyzvala v postiženém regionu k mimořádným odběrům krve všech krevních skupin. Italský premiér Matteo Renzi slíbil pomoc postiženým oblastem 235 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Renzi, stejně jako papež František, poděkoval záchranářům a dobrovolníkům za jejich pracovní úsilí. Pomoc Itálii přislíbila Evropská unie i další státy, včetně Ruska či Izraele. Účast v telefonickém rozhovoru s hlavou italskou státu vyjádřil americký prezident Barack Obama.

Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová sdělila ČTK, že úřadu se dosud neozval žádný z Čechů, který by postrádal příbuzné či známé. Poukázala také na to, že otřesy postihly málo obydlenou horskou oblast, takže obětí zřejmě nebude tolik jako v roce 2009. Případné potíže Čechů dosud nezaznamenala ani Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Česká vláda dnes podle premiéra Bohuslava Sobotky projevila soustrast rodinám obětí neštěstí. „Čekáme, zda Itálie požádá o pomoc a na specifikaci žádosti,“ uvedl Sobotka po jednání kabinetu.

Dnešní zemětřesení v Itálii je čtvrté nejhorší v této zemi
2914 mrtvých - 23. listopadu 1980

Při zemětřesení v jižní Itálii o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice zahynulo 2914 osob. Epicentrum se nacházelo v Eboli, nejvíce postižena byla Neapol a její okolí.
989 mrtvých - 6. května 1976

Region Friulsko v nejsevernější části Itálie postihly otřesy země o síle 6,1 stupně Richterovy škály; zemřelo 989 osob.
300 mrtvých - 6. dubna 2009

Otřesy půdy s epicentrem ve středoitalském kraji Abruzzy si vyžádaly na 300 obětí, nejvíce postiženo bylo hlavní město tohoto kraje Aquila. Mezi oběťmi byli i dva občané České republiky. Po katastrofě o síle 6,3 stupně Richterovy škály zůstalo také více než 60 tisíc lidí bez střechy nad hlavou.
73 mrtvých - 24. srpna 2016

Nejméně třináct mrtvých si vyžádalo silné zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály, které postihlo střední Itálii. Nedaleký region Aquila postihlo podobně silné zemětřesení v dubnu 2009 a zahynulo při něm více než 300 osob.
30 mrtvých - 31. října 2002

Zemětřesení na jihu Itálie v krajích Molise a Apulie si vyžádalo 30 obětí, včetně více než dvacítky dětí ze zřícené školy v obci San Giuliano di Puglia.
20 mrtvých - 29. května 2012

Dvacet obětí si vyžádalo zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály na severovýchodě Itálie; otřesy pocítili lidé zejména v Miláně, Boloni, Florencii a Pise.
18 mrtvých - 13. prosince 1990

Východní část Sicílie zasáhlo zemětřesení o síle 4,7 stupně Richterovy škály; zemřelo 18 lidí.
11 mrtvých - 26. září 1997

Při zemětřesení v okolí středoitalské Umbrie přišlo o život 11 lidí a přes 50.000 obyvatel ztratilo střechu nad hlavou. Zničeny či vážně poškozeny byly i umělecké památky, včetně baziliky svatého Františka z Assisi.
7 mrtvých - 20. května 2012

Sedm lidí zemřelo při zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály, které udeřilo u severoitalské Boloně.
3 mrtví - 17. července 2001

V severoitalském regionu Horní Adiže u rakouských hranic zemětřesení o síle 5,2 stupně Richterovy stupnice zabilo nejméně tři osoby.