Pohřeb zabitého libanonského generála provázejí nepokoje

Pohřeb šéfa libanonských tajných služeb Visáma Hasana

Pohřeb šéfa libanonských tajných služeb Visáma Hasana Zdroj: profimedia.cz

Pohřeb zabitého šéfa libanonských tajných služeb a kritika syrského režimu Visáma Hasana dnes v Bejrútu vyústil v pouliční násilnosti. Několik stovek demonstrantů zaútočilo na sídlo premiéra a podařilo se jim prolomit vnější ochranný kordon. Vojáci a policisté, kteří dohlížejí na bezpečnost pohřbu a demonstrací, proti davu použili slzný plyn.

Vojáci se nyní demonstranty snaží zahnat varovnými výstřely z pušek a samopalů. Ze záběrů zpravodajské televize CNN je patrné, že situace v centru metropole je nepřehledná. Demonstranti, kteří se dožadují odstoupení vlády, v níž dominuje prosyrské šíitské hnutí Hizballáh, házejí na bezpečnostní jednotky kameny, lahve a dýmovnice a také demolují vozy v ulicích a výlohy obchodů.

Odpoledne začala za přísných bezpečnostních opatření v bejrútském sídle policie oficiální tryzna. Ceremonie s vojenskými poctami začala za účasti Hasanovy manželky a jejich dětí. Mezi účastníky jsou také libanonský prezident Michel Sulajmán a premiér Nadžíb Míkátí.

Čtěte také:

Letoun sestřelený Izraelci byl náš, přiznal Hizballáh

Izrael začal testovat systém SMS varování před raketovým útokem

V ulicích Bejrútu se již během dne shromáždily tisíce demonstrantů. K masovým protestům vyzvala sunnitská opozice, která do odstoupení Míkátího kabinetu odmítá jakýkoli dialog. Premiér už demisi podal, prezident ji ale odmítl.

Protivládní protesty po atentátu na šéfa tajných služeb vypukly po celém LibanonuProtivládní protesty po atentátu na šéfa tajných služeb vypukly po celém Libanonu | profimedia.czProtivládní protesty po atentátu na šéfa tajných služeb vypukly po celém Libanonu

Hasan zahynul v pátek při bombovém útoku, spolu s ním zahynulo sedm lidí a dalších 80 osob utrpělo zranění. Generál se mimo jiné podílel na vyšetřování vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Již v sobotu Libanonci uctili Hasana dnem smutku.