Pohřební průvod s rakví prince Philipa se vydal na cestu

Zádušní mše za prince Philipa

Zádušní mše za prince Philipa Zdroj: Reprofoto Blesk

Královna Alžběta přijela ke kapli svatého Jiřího
Zádušní mše za prince Philipa
Princ Charles za vozem s rakví
Princové William a Harry v procesí za zesnulého Philipa
Smuteční pochod truchlících za vozem s rakví prince Philipa
20
Fotogalerie

Pohřební průvod s rakví zesnulého britského prince Philipa se dnes krátce před 15:00 místního času (16:00 středoevropského času) vydal od soukromé kaple na hradě Windsor na opačný konec hradního areálu ke kapli svatého Jiří, v jejíž kryptě bude po smutečním obřadu manžel královny Alžběty II. pochován. Vévoda z Edinburghu zemřel minulý pátek ve věku 99 let.

Ve 14:40 místního času (15:40 SELČ) byla Philipova rakev vynesena ze soukromé kaple a uložena na speciálně upravený vůz britské značky Land Rover, na jehož designu a technických úpravách se Philip osobně podílel. O pět minut později celé pohřební procesí vyrazilo na nedlouhou cestu ke svatojiřské kapli.

Smutečního obřadu v kapli svatého Jiří se kvůli epidemickým opatřením může zúčastnit jen 30 hostů, mezi nimiž jsou kromě královny všechny čtyři děti Philipa a Alžběty - jediná dcera princezna Anna, prvorozený syn a následník trůnu princ Charles a jeho bratři Andrew a Edward - a také osm vnoučat, včetně Charlesových synů, princů Williama a Harryho.

Zatímco většina smutečních hostů jde za doprovodu smuteční hudby pěšky, královna Alžběta II. v černém voze Bentley. Do kaple vstoupí odděleně od ostatních.

Před rakví kráčí příslušníci různých složek britské armády v čele s granátníky, následovanými náčelníky vojenských štábů. Za vozem s rakví jdou nejbližší rodinní příslušníci, princ Charles a princezna Anna, nejstarší ze čtyř dětí zesnulého Philipa a královny Alžběty II., i další dva synové, princové Andrew a Edward, a také vnuci William a Harry.

Pohřeb prince Philipa - Online

Rakev je pokrytá Philipovou osobní standartou, symbolizující jeho život. Její součástí jsou řecké barvy, neboť právě v Řecku se princ narodil. Na jedné části je vyobrazený hrad znázorňující Edinburgh, protože Philip měl titul vévoda z Edinburghu.

Jeden čtverec patří černobílým pruhům rodiny Mountbatten, ze které pocházela jeho matka. Na rakvi spočívá také princova čepice, kterou nosil jako důstojník britského námořnictva, šavle a věnec.

V 15:00 místního času (16:00 SELČ) celá Británie držela minutu ticha, na jejímž začátku a konci zazněly dělostřelecké salvy. Rakev se zesnulým bude v kapli umístěna na katafalk a poté začne zádušní mše. Malý sbor čtyř zpěváků v lodi kaple zazpívá písně, které si vévoda z Edinburghu sám vybral.