Pojišťovna Generali a dvě největší italské banky mají nižší rating

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pátek snížila úvěrové hodnocení dvou největších italských bank, Unicredit a Intesa Sanpaolo, a pojišťovny Generali. Navázala tak na své nedávné snížení ratingu zadlužené Itálie. Unicredit a Generali se výrazně angažují v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky.

S&P snížila hlavní ratingy obou bank o jeden stupeň na BBB. Stejným způsobem tento týden upravila agentura známku Itálie, a to kvůli její slabé ekonomice a nízké konkurenceschopnosti.

Rating Generali klesl rovněž o jeden stupeň, a to na A minus. Výhled Generali je stejně jako výhled bank negativní, což znamená, že S&P může v dohledné době rating dále snížit. Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě.

S&P snížila i rating ústavu Mediobanca a zařadila do režimu pozorování CreditWatch s výhledem na snížení 23 italských bank. Jsou mezi nimi Banca Popolare Milano, Popolare Emilia, Banco Popolare, Credito Emiliano či Ubi Banca, napsala agentura Reuters.

Italská ekonomika zažívá jednu z nejhlubších recesí v Evropě. Itálie je v recesi od poloviny roku 2011, loni její hrubý domácí produkt klesl o 2,4 procenta a obnovení růstu se čeká nejdříve ve druhém pololetí letošního roku.

S&P předpověděla, že italská ekonomika letos klesne o 1,9 procenta. V důsledku propadu ekonomiky se dál zvýší zadluženost země a poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu letos dosáhne 129 procent.