Pokojská lhala, Strauss-Kahn může být zítra očištěn

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Zdroj: wikimedia.org

Dominique Strauss-Kahn by zítra mohl od newyorského soudu odejít zbaven všech obvinění. Vyšetřovatelé jeho případu totiž dospěli k závěru, že pokojská, kterou měl znásilnit, si svá obvinění vymyslela, píše deník New York Post.

Soud okresu Manhattan by tak zítra na návrh vyšetřovatelů mohl uzavřít celou čtyřměsíční kauzu, která Strauss-Kahn připravila o křeslo ředitele Mezinárodního měnového fondu a pravděpodobně i o možnost postavit se Nicolasovi Sarkozymu v příštích francouzských prezidentských volbách. Místní úřad prokurátora se k informaci deníku odmítl vyjádřit.

Důvěryhodnost pokojské newyorského hotelu Sofitel Nafissatou Diallová dostala první trhliny na konci června, kdy se ukázalo, že guinejská imigrantka lhala ve své žádosti o azyl a později i v dalších záležitostech během vyšetřování. Právníci Diallové svou klientku hájí. „Pokud místní prokurátor tento případ odloží, bude to znamenat významný porážku pro všechny ženy, které se staly oběťmi sexuálních zločinů,“ uvedl pro Reuters její právní zástupce v Paříži Douglas Wigdor.

Strauss-Kahn byl zatčen v polovině května na newyorském letišti krátce před svým odletem do Paříže. Po krátkém pobytu ve vazbě byl propuštěn na kauci s podmínkou, že nesmí opustit Spojené státy. V případě, že by byl odsouzen, hrozilo by mu až 25 let vězení.

I pokud zítra newyorský soud Strausse-Kahna osvobodí, neznamenalo by to pro něj úplné očištění. Diallová totiž proti němu před dvěma týdny podala další žalobu. Kvůli údajnému znásilnění jej žaluje i francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová a francouzské úřady nyní zvažují, zda Strausse-Kahna obviní.