Pokud dohoda nezaručí odpis dluhů, nepodpoříme ji, tvrdí část řecké vlády

Demonstrace proti škrtům v Aténách

Demonstrace proti škrtům v Aténách Zdroj: ctk

Případnou dohodu Atén s mezinárodními věřiteli musí řečtí zákonodárci schválit před vypršením záchranného programu pro zadlužené Řecko na konci měsíce, prohlásil řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis. Dohoda má Řecku otevřít peníze k dalším penězům, před večerním jednáním ministrů financí eurozóny se ale strany v některých otázkách dál neshodují. Část řecké vládní koalice mezitím upozornila, že bez zmínky o odpisu dluhů žádný text nepodpoří.

Řecku 30. června vyprší nynější záchranný program, který byl už jednou prodloužen. Země bez dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí nedosáhne na zbývajících 7,2 miliard eur (téměř 200 miliard korun) z něj.

Finance Atény potřebují, do konce června je totiž čeká splátka MMF a v dalších měsících další podstatné splátky, především ECB. Neschopnost splácet by přitom mohla vyústit až v odchod země z eurozóny.

Všechny strany tlačí čas. Před vyplacením peněz z programu je i po domluvě s institucemi zapotřebí souhlas ministrů financí eurozóny. V několika případech, včetně Německa, navíc také souhlas národních parlamentů. Na tuto skutečnost upozornil v dnešním vysílání televize Mega také ministr Statchakis.

Řečtí poslanci tak podle něj musí schválit možnou dohodu do úterý 30. června. „Domnívám se, že souhlas musí přijít vzápětí,“ řekl podle Reuters Statchakis.

Přečtěte si komentář Jana Bureše:

Novými řeckými reformními návrhy se budou dnes večer opět zabývat ministři financí zemí používajících euro. Ve čtvrtek se koná plánovaný summit EU. Na něm ale už lídři států osmadvacítky podle vysoce postaveného unijního činitele o řeckých reformách jednat nebudou. Chtějí, aby strany k dohodě dospěly už dnes, i kdyby jednání mělo trvat celou noc.

Řecko a věřitelé se ale stále v některých bodech neshodují. Podle unijních činitelů je rozděluje pohled na reformu penzijního systému či zdanění firem. Podle Statchakise je ještě třeba nalézt řešení ve dvou až třech bodech, včetně otázky zmírnění řecké dluhové zátěže a osvobození od daně z přidané hodnoty na řeckých ostrovech.

Tyto věci pozorně sleduje konzervativní populistická strana Nezávislí Řekové, která podporuje koaliční vládu premiéra Alexise Tsiprase. Mluvčí strany dnes prohlásila, že pokud v dojednaném dokumentu nebude výslovná zmínka o odpisu řeckých dluhů, její strana žádnou dohodu nepodpoří.

„Je nutným předpokladem jakékoli dohody, aby byla spojena s jasným závazkem ke zmírnění dluhu,“ řekla podle Reuters. Návrhy Atén už v úterý kritizovali i někteří členové Tsiprasovy levicové strany Syriza.

Rozpory jsou i mezi věřiteli

Podle zdrojů listu The Times ale rozpory neexistují jen mezi Řeky a věřiteli. Minulou noc se prý objevily i mezi eurozónou a MMF. Fond se prý obává, že návrhy, vypracované za pomoci Evropské komise, jsou neproveditelné. Spolu s Německem je údajně znepokojen, že šéf EK Jean-Claude Juncker zašel ve snaze odvrátit řecký bankrot moc daleko a pošramotil pověst EK jako nestranného zprostředkovatele.

Existují rovněž obavy, že nejnovější návrhy odsají z řecké ekonomiky prostředky na splácení řeckého dluhu a stáhnou ji tím do recese.

Nervózní vkladatelé v obavách z krachu jednání vybírají vklady z řeckých bank, pro které je jedinou náhradou úvěry z programu nouzového financování. Evropská centrální banka (ECB) dnes podle zdrojů Reuters strop těchto úvěrů opět zvýšila, tento týden minimálně potřetí.

Rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling dnes sdělil, že pokud se řešení nepodaří najít do neděle, není možné předvídat, co přijde dál.