Poláci dostanou tři tisíce měsíčně na dítě. Výjimkou budou prvorození

Dítě, ilustrační foto

Dítě, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Dolní komora polského parlamentu, Sejm, dnes schválila zákon, který zavádí měsíční rodinný přídavek 500 zlotých (tři tisíce korun) na druhé a každé další dítě. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) tak plní jeden ze svých předvolebních slibů.

PiS loni v říjnu s převahou zvítězila v parlamentních volbách a získala dostatek mandátů k pohodlnému vytvoření jednobarevné vlády. Voliče si strana získala i díky slibované pomoci rodinám a podpory porodnosti, kterou má Polsko jednu z nejnižších na světě.

„Je to velmi významný den pro polské rodiny. Je to den, kdy můžeme konečně říci, že Polsko se připojilo k těm státům, které vědí, že moudrá politika podpory rodin je věcí národního zájmu,“ pronesla premiérka Beata Szydlová k poslancům Sejmu před hlasováním.

Počet dětí narozených v Polsku na tisíc obyvatel
source: tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Přídavky se mají rodinám začít vyplácet od dubna za druhé a každé další dítě, a to až do věku 18 let. V případě, že příjem domácnosti nepřesahuje 800 zlotých na osobu, dostane 500 zlotých i na první dítě. V případě rodin s postiženým dítětem je tento příjmový práh posunut na 1200 zlotých. O přídavek bude nutné každý rok žádat v místě bydliště.

Opozice zákon kritizuje, protože podle ní různým způsobem diskriminuje na tři miliony dětí, včetně těch, které žijí v rodinách s jedním dítětem nebo které mají už plnoleté sourozence. Vyčítá v této souvislosti vládě, že původně hovořila o přídavcích pro všechny děti. Pochybné je prý i to, že tento krok pomůže zastavit demografický pokles. Navíc se neúměrně zatíží rozpočet.

Poslanec Jan Grabiec z opoziční Občanské platformy v rozpravě předcházející hlasování odhadl, že letos bude nový vládní program stát 17 miliard zlotých, příští rok už 25 miliard zlotých. Tyto peníze podle něj stát bude muset nejprve vybrat od daňových poplatníků.