Poláci kvůli drahému benzinu blokovali pumpy, v Itálii stála doprava

Itálie, blokáda

Itálie, blokáda Zdroj: CTK

Motoristům v Polsku se nelíbí vysoké ceny pohonných hmot. Dnes proto zablokovali čerpací stanice v různých městech po celé zemi a zdržovali dopravu před parlamentem a sídlem premiéra. Poláci přitom za benzin a naftu platí méně než majitelé aut v Česku. Proti rekordně vysokým cenám pohonných hmot se protestovalo i v Itálii, stávkovali řidiči kamionů.

Organizátoři dnešního protestu už dříve upozornili, že si na benzinkách natankují trochu pohonných hmot, pak půjdou dovnitř zaplatit, prolistovat si noviny, vypít kávu nebo sníst párek a potom se vrátí k autu a budou znovu čerpat.

Odpoledne údajně několik desítek aut hlemýždím tempem přejelo před kanceláří šéfa vlády Donalda Tuska a před parlamentem. Chtěli prý politikům zkomplikovat odchod z práce.

„To má být varování, že polští občané se dokážou sjednotit proti okrádání, proti drahotě,“ řekl polské agentuře PAP jeden z pořadatelů zdržovací akce Tomasz Rudzki.

Naštvaní motoristé žádají, aby středo-pravicová Tuskova vláda snížila spotřební daň. Pokud se nic nezmění, tvrdí, že uspořádají další protesty. Vyhrožují, že mohou zablokovat některé dálniční úseky nebo jiné důležité silniční tahy v zemi.

Polští motoristé platí za litr benzinu i nafty v přepočtu o několik korun méně než čeští. Majitelé aut z Česka žijící v pohraničí proto nyní jezdí tankovat do Polska. Průměrná hrubá mzda v Polsku je přibližně o 1200 korun nižší než v Česku.

Stávka řidičů kamionů narušila dopravu v Itálii

Stávka italských řidičů kamionů na protest proti cenám pohonných hmot dnes vážně narušila silniční dopravu v celé Itálii. U dálničních mýt bylo na 60 blokád, které vyvolaly kilometrové zácpy. Uvedla to agentura AFP.

Itálie, blokádaItálie, blokáda | ctk

Nejvíce postiženy byly oblasti Lombardie, Piemontu, Kampánie, Apulie a Kalábrie. Večer se situace zlepšila. Podobné protesty se ale podle odborů dají očekávat i v příštích dnech.

Řidiči nákladních vozů požadují snížení ceny pohonných hmot, které se vyšplhaly na rekordních zhruba 1,7 eura (43,1 koruny) za litr. Důvodem drahé nafty je hlavně zvýšení daně v rámci úsporného vládního plánu, který byl schválen v prosinci.

Hrozí střety mezi demonstranty a úřady, protože ministerstvo vnitra po dnešní zkušenosti s narušením zásobování v zemi varovalo, že podobné blokády silnic nebude tolerovat. Úřad pro kontroly stávek podle AFP pohrozil sankcemi.

V Česku benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil na 36 korun za litr, nafta na 36,69 korun za litr. Jde o rekordní hodnoty. Opoziční ČSSD se chce znovu pokusit prosadit snížení spotřební daně u pohonných hmot. Ministr dopravy Pavel Dobeš v neděli v ČT řekl, že pokud se cena pohonných hmot blížila 40 korunám za litr, je nutné, aby se tím zabývala vláda. Ministerstvo financí dnes ale dalo najevo, že spotřební daň u benzinu a nafty snížit neplánuje.