Poláci obnovili vyšetřování tragédie ve Smolensku

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku Zdroj: Wikimedia Commons

Nová polská konzervativní vláda se rozhodla obnovit vyšetřování letecké katastrofy, při které v roce 2010 v ruském Smolensku zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński. Oznámilo to polské ministerstvo obrany. Ve Varšavě kvůli tomu ve čtvrtek vznikne nová vyšetřovací komise. Krok vlády nejspíš obnoví napětí mezi Varšavou a Moskvou.

Ministr obrany Antoni Macierewicz je podle agentury AFP hlavním zastáncem teze, že za zřícení polského letounu a smrt téměř stovky vysokých politických a vojenských představitelů Polska může „ruský atentát“. Polští vyšetřovatelé za minulé vlády loni předložili veřejnosti zprávu, podle níž katastrofu zavinili polští piloti s přispěním ruských dispečerů.

Prokuratura loni také zveřejnila záznam rozhovorů v pilotní kabině. Vyplývá z něj, že piloti byli pod tlakem činitelů z prezidentova doprovodu, kteří byli v kabině a kteří se posádku snažili přimět k přistání navzdory mlze na letišti. Tehdejší konzervativní opozice však nadále trvala na podezření, že neštěstí bylo důsledkem spiknutí a že šlo o atentát.

"Zjistit pravdu"

Obnovit vyšetřování a zjistit pravdu loni v předvolební kampani sliboval bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński, jehož konzervativní strana Právo a spravedlnosti (PiS) nakonec v listopadu vyhrála parlamentní volby. „Od katastrofy uplynulo šest let a my stále neznáme viníky,“ řekla mluvčí PiS Beata Mazureková.

Názor na příčiny neštěstí v Rusku obyvatele Polska rozděluje. Nejhorší katastrofa v novodobé polské historii ale hlavně prohloubila trauma v polsko-ruských vztazích. Polský vládní letoun 10. dubna 2010 přepravoval prezidentský pár a další členy polské elity do Smolensku. Polská delegace měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

Spekulace o atentátu a napětí mezi oběma zeměmi umocňuje to, že Rusko dosud odmítá vrátit Polsku trosky havarovaného polského prezidentského letounu. Rusové to zdůvodňují to tím, že nehodu ještě vyšetřují.