Polexit nehrozí. Kaczyński chce zařadit Polsko po bok západních států

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP

Jarosław Kaczyński
2
Fotogalerie

Šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dnes prohlásil, že chce, aby Polsko zůstalo v Evropské unii. Díky tomu se podle něj může "ve všech ohledech" stát zemí srovnatelnou se západními státy. Při zahájení kampaně před místními volbami plánovanými na 21. října dále Kaczyński podle agentury AP vyjádřil přání, aby veřejnost jeho stranu podpořila i v parlamentních volbách v příštím roce a v prezidentských volbách v roce 2020.

PiS doufá, že v říjnových místních volbách konzervativní strana upevní svou moc, kterou drží na vládní úrovni od roku 2015 i díky slibům zlepšení životní úrovně běžných Poláků a boje proti zločinu a korupci.

Polská vláda se poté pustila do kontroverzní reformy justice, kvůli níž má spory s Evropskou unií. Evropská komise nyní s Polskem vede řízení kvůli novele zákona o nejvyšším soudu. Podle komise je neslučitelná s právem EU, protože oslabuje nezávislost soudnictví, včetně zásady neodvolatelnosti soudců.



Kaczyński však dnes prohlásil, že členství Polska v EU od roku 2004 zemi hospodářky prospělo. „Poláci chtějí být v Evropské unii, protože to je nejkratší cesta k přivedení výdělků na evropskou úroveň a ke zvýšení životní úrovně,“ řekl předseda vládní strany. Jejím cílem je Kaczyńského dostat Polsko během 15 až 20 let "v každém ohledu" na úroveň západních sousedů.