Policie dopadla muže podezřelého z útoků v New Yorku a okolí

Výbuch na Manhattanu

Výbuch na Manhattanu Zdroj: reuters

Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
5
Fotogalerie
Naturalizovaný Afghánec Ahmad Khan Rahami, hledaný po víkendových explozích v New Yorku a okolí, byl zadržen v New Jersey. Oznámila to dnes televize CNN s odvoláním na sdělení policistů. Muž byl po přestřelce s policií zajištěn ve městě Linden, které leží na dohled od newyorského Staten Islandu. Rahami byl při zatýkání zraněn, podle očitých svědků byl ale při vědomí. Střelná zranění utrpěli i dva policisté.

Osmadvacetiletý Rahmani bude podle CNN vyslechnut v případu víkendového výbuchu v Seaside Parku v New Jersey a exploze v manhattanské čtvrti Chelsea, která zranila 29 lidí. Policie má podezření, že tyto útoky, stejně jako výbušná zařízení nalezená v okolí, jsou dílem teroristické skupiny působící v New Jersey a v New Yorku, uvedla CNN.

Dnes bylo v americkém městě Elizabeth, které s Lindenem sousedí, v batohu umístěném v odpadkovém koši nalezeno nejméně pět malých nástražných zařízení, sdělil CNN místní starosta. Policisté podezřelou tašku odpálili. K náložím nebyly podle starosty připojeny žádné rozbušky.

Podezřelý obsah koše ohlásili dva muži, kteří vybírali odpadky poblíž nádraží v Elizabeth. Policii sdělili, že „viděli dráty a trubku“, řekl novinářům starosta města Christian Bollwage. Města Linden a Elizabeth leží v New Jersey, ale jsou součástí širší newyorské aglomerace. Hranice největšího amerického města je od nich vzdálena jen několik set metrů.

Sobotní výbuch podomácku vyrobené nálože na newyorském Manhattanu zranil 29 lidí. Policie pak několik bloků od místa exploze objevila další nálož. V sobotu navíc v New Jersey vybuchla nálož poblíž trasy plánovaného charitativního běhu, exploze ale nikoho nezranila. Agentura AP dnes oznámila, že série explozí a podezřelých nálezů stále jasně ukazuje na teroristický motiv „se zahraniční účastí“.

Události v New Yorku a New Jersey dnes v Bílém domě komentoval prezident Barack Obama. Prohlásil, že zřejmě nijak nesouvisejí s dalším víkendovým útokem, při němž neznámý muž v uniformě bezpečnostní agentury napadl ve státě Minnesota přítomné nožem. Tento čin podle prezidenta americká FBI vyšetřuje jako teroristický útok. Vyšetřování všech víkendových incidentů podle Obamy rychle pokračuje.

Šéf Bílého domu prohlásil, že extremisté ani teroristé z Islámského státu nemohou narušit americký způsob života. Obama zároveň vyzval občany, aby v případě jakéhokoli podezřelého dění bezodkladně informovali policii.