Policie prohledala Sarkozyho dům kvůli finacování volební kampaně

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Francouzská policie dnes podnikla razii v domě a v kanceláři bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Prohlídka souvisí s vyšetřováním údajného nelegálního financování Sarkozyho prezidentské kampaně před pěti lety. Francouzský exprezident v minulosti veškerá obvinění z porušení zákonů při volební kampani odmítal.

Podle zdrojů agentury AFP prohlídku nařídil vyšetřující soudce Jean-Michel Gentil. Do prohledávání Sarkozyho domu i kanceláře se zapojila zhruba desítka policistů z oddělení finanční kriminality, nic však nezabavili.

Sarkozy při razii doma nebyl. Jeho právník Thierry Herzog agentuře AFP sdělil, že bývalý prezident i s rodinou odletěl v pondělí do Kanady.

Vyšetřování souvisí s volební kampaní v roce 2007, po níž se Sarkozy stal prezidentem. V roce 2010 se totiž vynořilo obvinění, že mu nejbohatší žena Francie Liliane Bettencourtová poskytla peníze na kampaň nelegálním způsobem. Sarkozy všechna obvinění popřel.

Igor Záruba: Merkelová ztrácí spojence. Zbývají trhy

Bettencourtová údajně předala bez jakýchkoli dokladů pokladníkovi Sarkozyho volební kampaně 50.000 eur (nyní 1,2 milionu korun) v hotovosti. Ve Francii přitom platí limit pro dary na kampaň od jednotlivých osob ve výši 6400 eur. Loni vydaná kniha o aféře s financováním kampaně navíc tvrdí, že sám Sarkozy na soukromé schůzce s Bettencourtovou dostal od dědičky kosmetické firmy L'Oreal další částku v hotovosti.

Sarkozy už dříve popřel, že by od Bettencourtové dostal finanční dar převyšující limit pro kampaň. Tvrzení, že se s Bettencourtovou tajně setkal a převzal od ní další peníze, označil za naprosto nesmyslné.

Sarkozy v květnu opustil Elysejský palác, když ve volbách prohrál se socialistou Françoisem Hollandem. Měsíc po odchodu z úřadu, tedy v polovině června, Sarkozyho přestala chránit prezidentská imunita. Bettencourtová je dědičkou a největším akcionářem kosmetického podniku L'Oréal. Podle časopisu Forbes je 15 nejbohatším člověkem na světě a nejbohatší ženou Evropy.