Policie v Hongkongu se střetla s aktivisty

Demonstrace v Hongkongu (archivní foto)

Demonstrace v Hongkongu (archivní foto) Zdroj: CTK

Násilné střety vypukly v noci na dnešek v Hongkongu, když se policisté pokusili odklidit stánky, které v ulicích nelegálně postavili prodejci zboží u příležitosti čínského Nového roku. Policie zasahovala obušky, pepřovým sprejem a vypálila do vzduchu nejméně dva varovné výstřely.

Nespokojenci po policistech házeli dlažební kostky a další předměty. Nejméně 23 lidí bylo zatčeno a minimálně 44 osob utrpělo zranění, včetně příslušníků policie a novinářů, informují zahraniční média. Jde zřejmě o nejhorší pouliční násilí v Hongkongu od demonstrací z konce roku 2014.

Zpravodajka BBC v Hongkongu uvedla, že úřady nad nelegálními stánky, v nichž prodejci na Nový rok nabízejí místní speciality, cetky a zboží pro domácnost, zpravidla přivírají oči. Letos se ale rozhodly bezpečnostní složky zakročit.

Před policejní operací se na místě shromáždily stovky aktivistů připravených prodejce bránit. Aktivisté prohlašují, že hájí místní zvyky a tradice, které podle nich mizí spolu s tím, jak se Peking snaží posílit kontrolu nad částečně autonomním městem.

Střety se rozpoutaly v rušné nákupní čtvrti Mong Kok, která byla centrem prodemokratických protestů v roce 2014. Policie nejprve stánkaře a aktivisty vyzvala, aby se rozešli, ti ale výzvu neuposlechli. Potyčky začaly po půlnoci a pokračovaly až do rozbřesku. Na místě zůstaly podpálené odpadkové koše a vyvrácené dopravní značky. Dnes ráno místního času už ale vládl v hongkongských ulicích opět klid.