Policie vnikla do kanceláře ruského vůdce opozice Navalného

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: ČTK

Ruská policie pronikla do petrohradské kanceláře vůdce ruské opozice Alexeje Navalného. Navalnyj to oznámil na svém twitterovém účtu. Policisté údajně vyzvali personál, aby prostor opustil, a zahájili prohlídku. Razie proběhla v době, kdy se v Petrohradě ruský prezident Vladimir Putin účastní vzpomínkových akcí k 75. výročí válečné blokády města.

Navalnyj oznámil svou kandidaturu k březnovým prezidentským volbám, úřady ji ale vzhledem k jeho pravomocnému odsouzení nepovolily a jeho volební kampaň považují za nezákonnou. Protikorupční aktivista byl loni na jaře odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu za údajnou krádež dřeva v podniku Kirovles.

Navalnyj označuje verdikt za reakci Kremlu na svou politickou činnost. Jeho Fond boje proti korupci publikuje údajná svědectví o finančních machinacích ruské politické špičky včetně Putina a premiéra Dmitrije Medveděva. Navalného twitter sleduje 2,6 milionu lidí.

Kanceláře Navalného hnutí jsou v poslední době vystaveny prakticky denně zásahům ruské policie. Soud v Rostově na Donu udělil Navalného spolupracovníkům pokutu za organizaci volebního mítinku, ve středu policie prohledávala kanceláře Navalného štábu ve městě Velikyj Novgorod. Týž den neznámé osoby ostřelovaly obydlí člena Navalného právního týmu v Chabarovsku.

Počátkem týdne ruské ministerstvo spravedlnosti požádalo soud o likvidaci nadace, která financuje Navalného volební štáb. Přepadovou kontrolu fondu nazvaného Páté roční období provedlo ministerstvo v prosinci. Ukázalo se prý, že činnost fondu neodpovídá ruským zákonům.

Po odmítnutí své kandidatury Navalnyj vyzval ruské voliče, aby k volbách nepřišli. Hlasovat se bude 18. března a prakticky jistým vítězem je Putin. Kandidáti rozdrobené ruské opozice mají podle průzkumů šanci získat nanejvýš jednotky procent hlasů.