Policie zasáhla proti mafii v Itálii a Švýcarsku, zatkla 75 lidí

'Ndrangheta, ilustrační foto

'Ndrangheta, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Při obřím zátahu proti mafii zatkla police v Itálii a ve Švýcarsku 75 lidí a zabavila majetek v hodnotě 169 milionů eur, asi 4,5 miliardy korun. Informovala o tom agentura ANSA. Operace, zaměřená na členy kalábrijské mafie 'Ndrangheta, byla výsledkem několikaletého vyšetřování a podílelo se na ní celkem 700 příslušníků bezpečnostních složek.

Podle oficiální zprávy policie je vyšetřováno celkem 158 osob včetně lidí napojených na vlivné mafiánské klany na jihu Itálie. Jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami, pašování lidí, praní špinavých peněz a korupce.

Policisté zasahovali zejména v oblasti kalábrijských měst Lamezia Terme a Vibo Valentia, podle agentury AFP se ale razie uskutečnily rovněž ve švýcarských kantonech Aargau, Solothurn, Zug a Ticino.

„Pokud si někdo stále ještě myslí, že 'Ndrangheta představuje specificky italský problém, tak jej tato operace vyvede z omylu,“ citovala AFP šéfa italského parlamentního výboru pro boj s mafií Nicolu Morru.

'Ndrangheta funguje na rodinném principu, působí především v jihoitalské Kalábrii, ale má vliv i na severu země a jinde ve světě. Odborníci o ní tvrdí, že je jako jediná z mafiánských organizací zastoupena na všech kontinentech. Interpol letos označil 'Ndranghetu za globální hrozbu.