Polská vládnoucí strana chce zvýšit veřejné výdaje o desítky miliard

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski Zdroj: Reuters

Jarosław Kaczyński
Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński.
Polský premiér Mateusz Morawiecki.
4
Fotogalerie

Národně konzervativní vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) se na sjezdu zavázala zvýšit veřejné výdaje až o 40 miliard zlotých (přes 236 miliard korun) ročně. Zvýšit chce například příspěvky na děti, důchody či investice do dopravní infrastruktury. Agentura Reuters tento příslib označila za součást kampaně před letošními parlamentními volbami.

K volebnímu vítězství PiS v roce 2015 významnou měrou přispěl její příslib nastolit spravedlivější ekonomické podmínky a rozšířit sociální politiku.

PiS v Polsku zůstává nejpopulárnější stranou, byla však poněkud oslabena sérií skandálů. Je tedy otázkou, zda se jí v nadcházejících volbách podaří udržet parlamentní většinu. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński míní, že jeho strana pro voliče dělá maximum možného.

„Člověk s prázdnými kapsami není svobodný,“ řekl Kaczyński na sjezdu s tím, že strana kapsy plní v mezích, které si může dovolit. Zvýšit výdaje chce PiS podle Kaczyńského už v příštích měsících, součástí jejího plánu je také osvobodit osoby mladší 26 let od daní z příjmů.

Premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že plány PiS představují zvýšení státních výdajů o 30 až 40 miliard zlotých ročně.